Linn Svahn. Foto: Bildbyrån

Här är truppen till Tour de Ski

Uppdaterad
Publicerad

Precis som väntat finns varken Frida Karlsson eller Ebba Andersson med i Tour de Ski-truppen.

Förstaårs-senioren Linn Svahn får inte åka touren.

–Vi har ett starkt lag och räknar med framstående placeringar, säger damtränare Magnus Ingesson i ett pressmeddelande.

Landslagsläkaren Magnus Oscarsson bekräftade i går för SVT Sport att Frida Karlsson inte kommer delta i Tour de Ski.  Karlsson har haft tävlingsförbud sedan VC-premiärhelgen i Ruka och längdförbundets förbundsdirektör Ola Strömberg har tidigare berättat för SVT att det är näringsbrist som har föranlett frånvaron.

Förutom Karlsson saknas som förväntat även Ebba Andersson, som rehabiliterar sin knäskada.

Tour de Ski

Mest förvånande är kanske att stortalangen Linn Svahn inte får chansen, trots förra helgens seger i Davos.

– Dels så är hon väldigt ung, men hon är också vassast i sprint. Därför får hon åka nu i helgen i Planica och sedan ladda om för de renodlade sprinttävlingarna i Dresden, säger damlandslagets tränare Magnus Ingesson till TT.

Däremot är Calle Halfvarsson uttagen i den trupp som presenterades i dag. Karl-Johan Westberg är också tillbaka, efter att inför säsongen blivit petad från A-landslagstruppen.

– Vi har ett starkt lag och räknar med framstående placeringar när vi når fram till slutklättringen uppför Alpe Cermis den 5 januari, säger damtränare Magnus Ingesson i ett pressmeddelande.

Här är truppen till Tour de Ski

Längdlandslaget i Tour de ski 28 december – 5 januari

Damer

Charlotte Kalla, Piteå elit,,

Stina Nilsson, IFK Mora SK

Jonna Sundling, Piteå elit

Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK

Moa Lundgren, IFK Umeå

Emma Ribom, Piteå elit

Elina Rönnlund, IFK Umeå

Herrar

Calle Halfvarsson, Sågmyra SK

Johan Häggström, Piteå elit

Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK

Jens Burman, Åsarna IK

Karl-Johan Westberg, Borås SK

Björn Sandström, Piteå elit

Axel Ekström, IFK Mora SK

Så avgörs Tour de Ski

Tour de Ski är en av skidsäsongens – och världscupens – höjdpunkter, speciellt i år då inget större mästerskap arrangeras.

Tävlingen pågår 28 december–5 januari, och avgörs inte på placeringar utan på totaltiden efter alla tourens lopp.

Världscupåkare prioriterar ibland Tour de Ski då tävlingen – dels med sina totala poäng men också på grund av antalet lopp – ger ovanligt många världscuppoäng. Samtidigt har många åkare valt bort tävlingen när det har funnits ett större mästerskap att satsa på samma säsong.

Touren består av sju etapper (både sprint och distans) och inleds i Lenzerheide i Schweiz och avslutas i Val di Fiemme i Italien.

Vinnaren av en Tour de Ski-etapp får 50 världscuppoäng – hälften så många som för en vanlig världscuptävling. Totalvinnaren i touren får 400 världscuppoäng, tvåan 320 poäng och trean 240 poäng.

2018–2019 var det norsk dominans i Tour de Ski. På damsidan vanns touren av Ingvild Flugstad Östberg (vars deltagande är osäkert, hälsoskäl har hittills stoppat henne från att tävla den här säsongen) och på herrsidan vann Johannes Hösflot Kläbo. Den norska truppen till touren tas ut efter helgens världscuptävlingar i Planica, Slovakien.

Senast en svensk åkare vann Tour de Ski var 2007–2008 då Charlotte Kalla segrade på damsidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet