Här nobbar Ebba Andersson experten: ”Det där tror jag inte på”

Uppdaterad
Publicerad

Att byta skidor under en skiathlon kan vara nog så komplicerat.

SVT:s expert Mathias Fredriksson träffade Ebba Andersson inför VM och visade hur han skulle ha gjort – men längdstjärnan var inte imponerad.

– Det där tror jag inte på, säger hon i programmet.

Det är i SVT:s serie ”Snöar in” som SVT:s experter har träffat svenska vinterstjärnor och pratat om detaljerna som ska göra skillnad under världsmästerskapen.

Under onsdagen startade längd-VM i Oberstdorf och en av de svenska åkarna som är där för att jaga medaljer, är Ebba Andersson. Den 23-åriga stjärnan gör sitt tredje världsmästerskap och vill åt sin första individuella medalj. Detta efter att tidigare varit med och vunnit stafetten i Seefeld 2019 och tagit ett stafettsilver två år tidigare i Lahtis.

”Extra kul”

En utav mästerskapets discipliner är skiathlon, en tävlingsform som Ebba Andersson uppskattar.

– Det är en av de roligaste distanserna tycker jag, just för att vi får ta oss an både klassiskt och skate. Jag har inte riktigt någon utpekad favorit då mycket för mig handlar om dagsform och typ av bana. Då blir det extra kul att köra båda delarna, säger Andersson.

En del i en skiathlon är att byta skidor, när man ska gå från klassiskt till skate.

– Det är ett spännande moment och nånting som jag tränade väldigt mycket på inför Lahtis då jag inte ville ge ifrån mig några onödiga sekunder som jag gjorde vid något tillfälle förra säsongen. Jag gjorde ingen miss, men ändå hade jag ryggen ett antal sekunder framför mig i stället för att det skulle vara jag som var framför övriga, säger Andersson.

”Det där tror jag inte på”

Fredriksson frågar sedan om han får visa hur han gjorde när han tävlade och om det kanske kan fungera för Andersson. Fredriksson ritar upp ett par skidor i snön och visar hur han skulle genomföra skidbytet – men Andersson är inte nöjd.

– Det där tror jag inte på, säger Andersson innan Fredriksson hunnit avsluta.

– Jag köper stavarna, men i övrigt... nej. Jag tänker ändå att jag ska ta med mig det här och så får vi se hur det blir, om du kan sitta och applådera dig själv eller inte.

Se hela mötet med Ebba Andersson på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.