SVT:s Jacob Hård tror inte på ett friande för Therese Johaug. Foto: TT Nyhetsbyrån/SVT

Hård: ”Chanslöst” för Johaug att frias

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug är i Lausanne med målet att frias helt från sin dopningsavstängning hos idrottens skiljdedomstol, Cas.

Det kan hon glömma, menar SVT Sports kommentator Jacob Hård.

– Det ska till otroligt mycket, säger han i Gomorron Sverige.

Therese Johaug testades positivt för dopning i oktober förra året och stängdes av i 13 månader i februari i år. Johaug sa då att hon inte skulle överklaga domen, men förra veckan valde den norska stjärnan ändå att överklaga till idrottens skiljedomstol, Cas.

Nu befinner hon sig i Lausanne inför tisdagens förhör hos Cas, med anledning av Fis överklagan av Antidoping Norges dom.

Bakgrund: Detta har hänt: Viktigaste punkterna i Johaug-fallet

Johaugs version av händelsen är att hon fick i sig de anabola steroiderna genom en läppsalva. SVT Sports kommentator Jacob Hård tror att den versionen vinner mark hos Cas.

– Jag tror att även Cas kommer acceptera den historien – precis som de andra instanserna har gjort. Det kommer i stället att handla om Johaugs ansvar, säger Hård.

”Chansen är nästan noll”

Med sin egen överklagan vill Johaug frias helt. Det är inte mycket att hoppas på, menar Hård.

– Den chansen är nog nästan noll. Det ska till otroligt mycket för att man ska anses var helt utan skuld. Det finns några enstaka fall som slutat så... men nä, det är chanslöst.

Förlängs straffet? Missar hon OS, tror du?

– Det är den stora frågan. Det kan mycket väl bli så. För bara en liten förlängning av straffet kan göra att hon missar OS. Det är väldigt delikat situation. Förlängs straffet till 16 månader så är OS kört.

Oavsett utfall i Cas tror dock Hård att Johaug kommer tillbaka inom sporten.

– Jag är nog övertygad om att hon kommer tillbaka oavsett om det blir OS-start eller inte.

Normalt meddelas Cas domslut inom några veckor från förhandlingen. Den fullständiga domen, med domskälen, kan dröja i två-tre månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.