Osäkert för Svahn. Foto: Bildbyrån

Svahns kamp mot klockan – då måste OS-beskedet lämnas

Uppdaterad
Publicerad

Linn Svahn går en kamp mot klockan efter axeloperationen.

Sprintstjärnan är förhandsnominerad till OS, men måste passera SOK:s så kallade kontrollstation för att få åka till Peking.

– Skulle Linn inte kunna tävla i vinter då lever hon inte upp till kraven, säger förbundskapten Anders Byström till SVT Sport.

Enligt landslagsläkare Jan Wall går Svahns rehabilitering efter axeloperationen i september planenligt.

– Hon tränar på med rehab och tar en dag i taget.

Men tiden är knapp. Om mindre än tre månader åker längdlandslaget mot OS. Och då ska ”kontrollstationen” vara passerad – det handlar i praktiken om en avstämning mellan SOK och den aktive där bägge parter ska lämna klartecken för start. Hur nära inpå OS det kan ske bedöms enligt SOK från fall till fall, men senast innan avfärd till truppens uppladdningsläger den 17 januari.

KLIPP: Ilskan efter kraschen (8 okt 2022)

”Tufft fönster att passera”

Förutom Linn Svahn är även Jonna Sundling förhandsnominerad till OS. Sverige har fyra platser i den individuella sprinten – och ett stjärnspäckat sprintlandslag.

– Ett tufft fönster att passera, men alla är medvetna om det, säger Anders Byström.

Redan den 19 december ska huvuddelen av truppen vara uttagen.

– Det blir fokus på början av säsongen eftersom SOK vill ha nomineringarna redan för jul. Men någon plats kommer att hållas öppen längre om det behövs, konstaterar Anders Byström.

Ruka, Lillehammer och Davos

Enligt Byström är det framför allt tre helger som ligger till grund för OS-uttagningen: världscupen i Ruka, Lillehammer och Davos. Dresden, som också avgörs före jul, är en stadssprint som inte kommer att prioriteras i värderingen.

– Det är extremt svårt att plocka ut, särskilt på skate då vi har ännu fler som kommer att vara aktuella, säger Anders Byström.

Den individuella sprinten i OS avgörs den 8 februari.

KLIPP: Svahns tränare om OS: ”Väldigt långt borta” (10 september 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.