Utredningen mot Fredrik Bendiksen, till vänster, läggs ner.

Hård om friade läkaren: ”Känns minst sagt märkligt”

Uppdaterad
Publicerad

En landslagsläkare som köper, ordinerar och tillhandahåller anabola steroider till en elitidrottare och dessutom försäkrar att det inte är doping bryter inte mot dopingreglerna. Nu vet vi det.

Turerna i Johaug-affären går vidare – nu med att Antidoping Norge lagt ner utredningen mot förre landslagsläkaren Fredrik Bendiksen. Skälet: han hade inte uppsåt att dopa Johaug och då bryter han heller inte mot reglerna.

Jag är inte jurist och tur är kanske det för idrottens juridik framstår just nu som väldigt svår att förstå sig på.

Uppsåt är ett centralt begrepp i vanlig straffrätt. Utan uppsåt – inget straff i många fall. Men det gäller inom idrotten inte dem som åker fast med förbjudna medel i kroppen. Hur oavsiktligt det än är så straffas du. Man har ett objektivt ansvar för vad som finns i ens kropp och ord som fel och försumlighet avgör straffets längd.

Therese Johaug har dömts till 13 månades avstängning i Norge. Antidoping Norge rekommenderade 14. Internationella skidförbundet vill ha ett längre straff och har överklagat.

De instanser som hittills har behandlat fallet har inte ifrågasatt hennes och läkarens berättelser. Alla resonemang har utgått från att detta är ett fall av misstagsdoping. Att Johaug verkligen fått i sig de anabola steroiderna via läppkrämen hon fått av läkaren för att behandla sina såriga läppar.

Men medan Johaugs underlåtenhet att läsa varningstexten på asken och kolla upp innehållet i medicinen är försvårande omständigheter som ska förlänga hennes straff gäller något helt annat för doktor Bendiksen:

Att han läser på förpackningen att den innehåller steroiden clostebol men inte reagerar; inte ser varningstexten ”doping” på asken och på en fråga från Johaug bekräftar att krämen är ok att använda är inte ett brott mot dopingreglerna om vi får tro Antidoping Norge.

Det handlar alltså om en läkare som hade idrottens uppdrag att sköta de medicinska frågorna för ett landslag.

Bakom de flesta som dopar sig finns en eller flera nyckelpersoner. Langare, tränare, ledare, läkare. Att hitta och bestraffa dessa personer är en nyckeluppgift som WADA lägger allt större fokus på i antidopingarbetet.

Att landslagsläkare Bendiksen i det läget går fri för sin roll i Joahug-affären känns minst sagt märkligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.