Foto: Bildbyrån

Heidi Weng efter fiaskosäsongen: ”De tre senaste månaderna är en seger”

Uppdaterad
Publicerad

Fjolåret blev ett fiasko och norskan Heidi Weng lämnade VM utan individuell medalj.

Nu blickar 28-åringen framåt och hoppas på succé igen.

– För mig är de tre senaste månaderna en seger, säger hon till Verdens Gang.

Det har gått två säsonger sedan Weng slog till med totalseger i Tour de Ski. Norskan har inte tagit en individuell världscupseger på tre säsonger. På VM i Seefeld hamnade stjärnan på sjunde och 19:e plats, ett ovanligt svagt resultat. Säsongsavslutningen i Quebec blev inte mycket bättre med platserna 32, 24 och 20.

Men nu kanske det börjar peka uppåt igen.

– Jag tror inte att man ska förvänta sig för mycket. Men jag känner att kroppen är mer på hugget. Det har varit det viktigaste för mig. Hur resultaten blir spelar mindre roll, säger hon till VG.

– Det har gått väldigt bra sen juli. Jag har inte haft några tyngre episoder. Det är en väldig framgång. För mig är de tre senaste månaderna en seger. Vintern har startat i mitt huvud eftersom kroppen har fungerat så bra, fortsätter hon till tidningen.

Kan komma att stå över lopp

Nu slipar Weng också på en ny plan. Går det dåligt kommer hon att stå över lopp.

– Blir det tungt, då tror jag att jag tackar för mig. Då blir det inte så många helger i vinter, säger hon.

Samtidigt känner 28-åringen att formen är på väg. Världscupen startar med en minitour i Finland sista helgen i november.

– Jag har startat säsongen mycket bättre i år, det är bättre kvalitet på det jag har gjort. Det är roligare att dra på tur. Att vara borta mycket är det jag sliter med mest. Jag måste erkänna det. Jag kämpar med att resa samtidigt som träningen går på autopilot.

Vinterstudion startar säsongen med den svenska premiären i Gällivare 23-24 november.

Arkiv: Skadad Weng i tårar under Tour de Ski (1/1 -19)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.