Linn Svahn var snabbast i sprintkvalet. Foto: Bildbyrån.

Svahn snabbast i sprintkvalet – alla svenskor vidare

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson kastade in handduken kort före start.

Det blir gott om svenskor i sprinten i Val di Fiemme ändå.

Linn Svahn var snabbast av alla i kvalet när samtliga blågula åkare tog sig vidare.

Bara någon timme innan damernas sprintkval skulle börja kom beskedet att Frida Karlsson väljer att bryta Tour de Ski på grund av skadan hon ådrog sig på hotellrummet tidigare i veckan.

Därmed återstår sju svenskor i tävlingen.

Samtliga tog sig vidare från kvalet.

Ebba trea i totalen

Linn Svahn var snabbast av alla, 1,24 sekunder före ryskan Tatjana Sorina och 1,31 före Anamarija Lampic, Slovenien.

Ebba Andersson tog sig vidare på en 24:e plats. Det var viktigt för svenskan i jakten på bonussekunder och med tanke på den totala touren där Andersson ligger trea inför de två avslutande etapperna.

Framför sig har hon ledaren Jessica Diggins, USA, och ryskan Julia Stupak som hon inte har råd att tappa för mycket på. Både Diggins och Stupak var före Andersson i sprintkvalet.

Övriga svenska placeringar i kvalet: Maja Dahlqvist (6), Jonna Sundling (7), Emma Ribom (11), Moa Lundgren (15), Moa Olsson (29).

Tre av fyra herrar vidare

På herrsidan var Oskar Svensson snabbast av svenskarna på åttonde tid. Även William Poromaa och Björn Sandström är vidare, medan Marcus Ruus slogs ut. Italienaren Federico Pellegrino var snabbast.

Finalpasset börjar klockan 13.05 och sänds i SVT1/Play.

KLIPP: Formbesked av Kalla i Östersund (8 jan 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.