Sverige radade upp pallplatser i Dresden helgen som var. Foto: Bildbyrån

”Helt extremt hur mycket bättre svenskorna är än oss”

Uppdaterad
Publicerad

Tre svenskor stod på pallen i världscupsprinten i Dresden helgen som var.

Nu fruktar norska stjärnan Maiken Caspersen Falla svensk dominans på VM om en månad.

– Det är ju helt extremt hur mycket bättre svenskorna är än oss, säger Caspersen Falla till NRK.

Det blev svensk succé under världscuphelgen i Dresden. Stina Nilsson vann damernas sprint före Maja Dahlqvist och Jonna Sundling som slutade tvåa respektive trea och inte heller i lagsprinten lyckades konkurrenterna matcha Sverige som knep första- och andraplatsen.

Med en månad kvar till VM i Seefeld visar Sverige otrolig form – något som oroar norska stjärnan Maiken Caspersen Falla.

– Det är ju helt extremt hur mycket bättre svenskorna är än oss. De får mer kraft i varje stav- och skidtag än jag får just nu och det är som lite speciellt att det är just det jag känner att jag jobbat med, säger Caspersen Falla till NRK.

För Caspersen Falla, som vunnit världscupen i sprint tre år i rad, har framgångarna lyst med sin frånvaro. En pallplats på sju lopp är hennes facit så här långt den här säsongen.

”En situation vi inte är vana vid”

– Jag känner mig lätt och bra i kroppen men samtidigt märker jag ju att jag är alldeles för dålig på att köra i hög fart.

Fredrik Aukland, NRK:s expert, känner även hann en viss oro.

– Maiken kan överraska och vara bäst när det gäller men hon måste höja sig från den nivå hon hållit hittills i år. Samtidigt har speciellt svenskorna dominerat sprinttävlingarna den här vintern och det är en situation vi inte är vana vid, säger Aukland.

För att Caspersen Falla ska hitta formen till VM kommer hon att ändra i sitt träningsupplägg.

– Jag har nästan inte tränat alls på att åka i flackare terräng så jag får försöka göra några ändringar in mot VM och det är tydligt vad jag måste bli bättre på.

Sprinttävlingarna under VM körs den 21 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.