Alexander Bolsjunov var överlägsen i spåren. Foto: TT Nyhetsbyrån

Bolsjunov tog överlägsen seger efter superryck

Uppdaterad
Publicerad

Det såg ut att bli en rafflande duell mellan Alexander Bolsjunov och Johannes Hösflot Kläbo. Men efter ett rejält ryck av ryssen skakade han av sig alla tänkbara motståndare och tog en överlägsen seger.

Kläbo blev tvåa, följd av landsmannen Pål Golberg på tredje plats. Jens Burman var med och slogs om pallplatserna men blev fyra, 1.1 sekund efter Golberg.

Schweiziska Engadin bjöd på soligt och fint väder när herrarnas 15 kilometer klassiskt skulle avgöras, den första tävlingen efter VM.

Och det var åter igen vinterns världscupgigant Alexander Bolsjunov som tog hem segern.

– Jag är väldigt nöjd med tävlingen och jag är väldigt glad över segern, säger ryssen efter tävlingen.

Jämn inledning

Det var inledningsvis en stor klunga. Men efter cirka fem kilometer gjorde norrmannen Hans Christer Holund, ryske Aleksej Tjervotkin och norska doldisen Daniel Stock ett ryck och skapade en lucka på nästan fem sekunder.

Men de lyckades inte skaka av sig de andra. Urstarka Alexander Bolsjunov och Johannes Hösflot Kläbo tog upp jakten, ökade och tog täten. Något som bäddade för en oerhört spännande duell med tanke på dramatiken i femmilen på VM.

Bolsjunov ryckte

På väg in mot sista varvningen gjorde Bolsjunov ett ordentligt ryck men Kläbo släppte inte.

Men i stakningen uppför orkade inte norrmannen hänga på ryssen och avståndet växte ordentligt. Kläbo tappade då till och med andraplatsen och utmanades av ett gäng med bland annat Jens Burman. Vid 13.8 kilometer hade ryssen skaffat sig en lucka på 24.9 sekunder. Ingen kunde närma sig och Bolsjunov åkte överlägset in i mål.

Dramatiken blev istället i kampen kring andra och tredjeplats. Jens Burman slogs mot Kläbo och Golberg men norrmännen avslutade snäppet starkare.

Kläbo blev tvåa 18.4 sekunder efter.

– Jag tyckte egentligen att det gick bra länge, det kändes som att jag hade bra ben, kroppen kändes okej. Sedan blir jag irriterad över att han får tio meter i försprång i nedförsbacken på sista varvet. Jag tycker att när jag ligger bakom så borde jag få ”streamen” men han hade vansinnigt bra skidor, säger Kläbo till NRK.

Pål Golberg blev trea, 18.9 sekunder bakom ryssen. Burman var bara 1.1 sekund efter Golberg.

Resultat

Resultat, herrarnas masstart:

1. Alexander Bolsjunov, Ryssland

2. Johannes Hösflot Kläbo, Norge +18,4

3. Pål Golberg, Norge +18,9

4. Jens Burman, Sverige +20,0

5. Simen Hegstad Krüger, Norge +21,2

6. Artem Maltsev, Ryssland +24,2

7. Iivo Niskanen. Finland +27,4

8. Hans Christer Holund, Norge +31,2

9. Martin Löwström Nyenget, Norge +39,2

10. Alexej Tjervotkin, Ryssland +40,9

11. William Poromaa, Sverige +41,4

17. Oskar Svensson +52,7

36. Björn Sandström +1.21,4

50. Johan Häggström +1.51,5

63. Karl-Johan Westberg +2.19,7

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.