Foto: Bildbyrån

Bolsjunov höll undan – Krüger två sekunder bakom

Uppdaterad
Publicerad

Alexander Bolsjunov gick på knock i Falun. Den tidigt startande ryssen satsade allt i ett lopp där endast en åkare, Simen Hegstad Krüger kunde hota om segern.

Svenskarna långt från pallen i ett lopp där åkarna från Ryssland och Norge dominerade. 

Det gnisslade ordentligt om stavarna när herrarna kom till start i Falun. 14 minusgrader på VM-distansen, 15 km fritt.

Alexander Bolsjunov från Ryssland öppnade lugnt men tryckte på gasen ordentligt efter första mellantiden. Efter halva loppet tog ryssen en stor ledning och satte press på de åkare som kom senare i fältet.

Världscupen i längdskidor

– Han är bara fruktansvärt imponerande, Bolsjunov såg lite sliten ut förra helgen men studsar tillbaka i dag så det bara dundrar om det, säger SVT:s expert Anders Blomquist när Bolsjunov kom i mål med en övertygande ledning.

Krüger utmanade

Simen Hegstad Krüger från Norge var den åkare som bäst kunde hänga med i Bolshunovs ursinniga fart. En enorm avslutning av norrmannen gjorde att han bara var 1,8 sekunder bakom Bolsjunov i mål.

– Det där är ett lopp som kommer föra in honom bland de norska åkare som kommer få chansen att åka 15 km fritt på VM, säger Blomquist.

Sjur Röthe från Norge tog tredjeplatsen.

Tung dag för svenskarna

Calle Halvarsson som brottats med formen gjorde en stark öppning i loppet men orkade inte hela vägen.

– Modig satsning, gnistrade på första varvet men lite tyngre nu, säger Blomquist.

Halvfvarsson tappade ännu mer på andra varvet och blev till slut slagen av tre andra svenskar. Karl-Johan Westberg blev bäste svensk med en 17:e plats.

William Poromaa blev 24:a och Jens Burman 26:a.

– Det går inte, jag har ingen energi. Jag blir stum och det finns liksom inte där från första början , det är tungt nu, säger Calle Halfvarsson till SVT Sport efter målgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i längdskidor

Mer i ämnet