William Poromaa jublar efter målgång. Foto: Bildbyrån

19-årige talangen William Poromaas sköna vinst: ”Helt makalöst”

Uppdaterad
Publicerad

Först tog Frida Karlsson hem segern på damsidan – sedan slog pojkvännen William Poromaa till på herrsidan.

Det var en bra dag i spåren för skidparet Karlsson/Poromaa.

– Så jävla skönt att visa vad fan man går för, säger han till SVT Sport efter segern.

Förstaårssenioren Poromaa, som tävlar för Åsarna IK, hade hela 21,5 sekunders marginal ner till tvåan Johan Häggström, Piteå Elit SK. IFK Moras Axel Ekström knep tredjeplatsen, 25,9 sekunder bakom segraren.

– En klar marginal. Han hade kontroll hela tiden och det var ett perfekt balanserat lopp. Stark öppning och sedan gick han bra på alla varv. Mycket imponerande att en så ung åkare åker så moget och så fort, säger SVT:s expertkommentator Anders Blomquist.

Ojala imponerad

Även experten i studion, Johanna Ojala, såg insatsen som en ljusglimt på herrsidan. Poromaa hade flera mer rutinerade åkare bakom sig, till exempel Calle Halfvarsson, Jens Burman och Johan Häggström.

– Han ger ett moget intryck för att vara så ung. Han bränner inte allt krut i början utan ökade successivt under hela loppet. Även om han har mycket kvar att träna upp, som styrka, teknik och uthållighet, så åker han... ovalpigt. Jag är riktigt imponerad, säger Ojala.

KLIPP: Poromaa efter segern: ”Har känt mig så jävla stark”

Poromaa: ”Helt makalöst”

Poromaa själv bjöd på ett rejält segervrål efter loppet.

– Helt makalöst. Jag har känt mig så jävla stark och det betyder så mycket att få visa vad man går för. Så jävla skönt, säger han.

– Det här är ännu ett kvitto på att det går framåt. Jag tycker att jag hittade en bra plan för loppet, jag försökte hålla ett bra tempo för att sedan sluta ännu hårdare.

SE OCKSÅ: Frida Karlsson vann stjärnduellen i Bruksvallarna

RESULTAT

Herrar, 15 kilometer fristil, Bruksvallarna.

1. William Poromaa

2. Johan Häggström +21,50

3. Axel Ekström +25,90

4. Calle Halfvarsson +30,80

5. Björn Sandström +31,40

6. Karl-Johan Westberg +46,90

7. Jens Burman +57,70

8. Marcus Ruus +59,50

9. Daniel Rickardsson +1.06,00

10. Jens Andersson +1.07,00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.