Nattsvart svensk herrinsats – då sågas vallateamet

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna var chanslösa i herrarnas 15 kilometer i Nove Mesto. Även på damsidan var det tungt i spåret för de blågula åkarna. Nu kommer expert Mathias Fredrikssons dom kring vinterns delvis nya vallateam:

– Det känns som att skidorna är sämre än tidigare.

För de svenska herrarna var det en nattsvart dag i Nove Mesto.

Daniel Richardsson blev bäste svensk på 26:e plats, nästan två och en halv minut bakom Bolsjunov.

– Exakt vad som är fel är omöjligt att säga från tv-soffan, men så här långt efter ska de inte vara. Inte allihopa. Självklart är det en vallamiss, säger SVT:s expert Mathias Fredriksson.

Nytt svenskt vallateam

Det är ett delvis nytt svenskt vallateam den här vintern. Under sommarmånaderna, en kritisk period för att göratester och utveckla vallan, stod vallagruppen utan chef efter att UrbanNilsson lämnade.

Och omorganisationen är något som kan ha påverkat nivån på vallningen, upplever Fredriksson.

– Utan att ha varit på plats på någon tävling så känns det som att skidorna är sämre än tidigare. Ebba Andersson var till exempel förvånad i dag eftersom hon var så långt bakom, säger han.

Bolsjunov gick på knock

Vann dagens lopp var en ohotad Bolsjunov, totalsegraren i Tour de Ski, som därmed vann det första distansloppet efter den prestigefyllda tävlingen.

– Man brukar prata om att Tour de Ski sliter och att formen viker efteråt, men Bolsjunov visar att det inte behöver vara så, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

Ryssen var hela 24,3 sekunder före tvåan Iivo Niskanen från Finland. Niskanen bäddade fint inför morgondagen eftersom dagens lopp är grunden till en jaktstart i klassisk stil.

Se Mathias Fredriksson utveckla sitt resonemang i spelaren ovan.

RESULTAT

1. Aleksandr Bolsjunov, Ryssland, 33.45,0

2. Iivo Niskanen, Finland, +24,3

3. Sjur Röthe, Norge, +40,0

4. Andrej Melnitjenko, Ryssland, +54,0

5. Jean-Marc Gaillard, Frankrike, +55,8

Svenska placeringar:

26. Daniel Richardsson, +2.17,8

30. Jens Burman, +2.28,5

34. Calle Halfvarsson, +2.38,2

46. William Poromaa, +3.18,3

55. Fredrik Andersson, +3.54,9

64. Jonas Eriksson, +4.41,4

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.