William Poromaa. Foto: TT.

William Poromaa femma trots stavkaos

Uppdaterad
Publicerad

Norge dominerade med åtta av de tio första. Men William Poromaa var med och fajtades om pallplaceringar hela vägen in i mål i masstarten i Liillehammer trots ett stavkaos för svensken före start.

– Jag kom till till starten med 45 sekunder kvar för att jag inte hade stavarna, säger svensken om kaoset som föregick dagens lopp där han trots allt slutade femma.

Slutet av dagens masstartslopp blev dramatiskt när Poromaa kämpade med idel norrmän om en pallplats. Men dramat för Poromaa började redan innan start.

Svenskens stavar fanns inte att hitta när han skulle ta sig till starten.

– De hade kommit upp i skogen av någon anledning.  Det måste ha blivit någon miss. Jag fick tag i några andra stavar, någon var för kort och någon för lång...det var nästan så jag tänkte att nu skiter jag i det här, berättar Poromaa för SVT.

”Det blev hetsigt”

Till slut fick Poromaa tag på ett par stavar som var 2,5 cm för korta och han beslöt att springa iväg till starten.

Hur mycket påverkade det dig?

–Jag vet inte. De är ju för korta och det blev hetsigt och så där.

Landslagschef Anders Byström tycker givetvis att strulet var olyckligt.

– Det är oerhört många stavar i omlopp. Men det är klart att det är olyckligt. Men jag tycker vi var snabba att hitta nya stavar till honom som jag hävdar att vi lyckades rädda en femteplats åt honom idag.

Tappade i spurten

Trots strulet gjorde sedan svensken ett bra lopp och såg stark ut hela vägen. Men i spurten tappade han tätpositionen och fick se fyra norrmän passera.

– Det var ett konstigt lopp, stressigt. Men jag är där uppe i allfall. Men tråkigt för jag vet att jag ska kunna ta tre av dem framför. Golberg är ju stark men de andra ska jag kunna ta, säger Poromaa om den missade pallplatsen.

Offensiv åkning av svenskarna

Pål Golberg vann före landmännen Sjur Röthe och Martin Löwström Nyenget. Svenskarna åkte väldigt offensivt i loppet. Eric Rosjö, Jens Burman och William Poromaa var alla tre med i täten och drog vid olika tillfällen.

Eric Rosjö blev åtta, hans personbästa. Tidigare har han blivit 18:e som bäst i världscupen. Jens Burman blev 13:e man.

Calle Halfvarsson bröt efter att ha trillat och åkt av banan

KLIPP: Här blir Poromaa femma

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.