Experten om Johaug: Borde fått gult kort

Publicerad

Här är bilderna som starkt ifrågasätter juryns beslut att fria Therese Johaug. Norskan tar tillsynes precis lika många skejtskär som Niklas Dyrhaug och Maurice Manificat – men de båda herrarna straffades och Johaug slapp undan. –Det är helt obegripligt, säger SVT:s längdexpert Anders Blomquist.

Det var i finalen i damernas klassiska sprint under tisdagen som Therese Johaug tog några skejtskär, precis i starten, som blev uppmärksammade. Och minuterna senare hände precis samma sak i ett av herrarnas heat med Niklas Dyrhaug och Maurice Manificat. Juryn valde att agera men straffade bara herrarna.

– Om man jämför med det Johaug gör är det helt obegripligt. Han gör betydligt mindre regelbrott. Jag har svårt att förstå juryn, säger Anders Blomquist om Manificat som fick ett gult kort för händelsen. 

Dessutom blev Niklas Dyrhaug från Norge diskad.

– Han lägger för mycket kraft i skridskotagen. Han tar ungefär lika många som Johuag. Han gör det kanske mer medvetet och drar stor fördel av det. Absolut ett gult kort eller en diskning. Där gjorde juryn rätt, säger Blomquist.

Men något straff från tävlingsjuryn blev alltså inte för Therese Johaug, vilket betyder mycket för fortsättningen på Tour de ski. Norskan, som var tvåa inför onsdagen, riskerade ett tidstillägg på tre minuter. Hon fick ge sin syn på händelsen och något straff blev det inte. Juryn bedömde att det inte var ett regelbrott.

– Hon kommer efter lite, blir stressad och tar några (felaktiga) tag, säger SVT:s längdexpert Anders Blomquist.

Hur mycket spelar det roll att Johaug är en stor stjärna när juryn ska fatta beslut, tror du?

– Jag tror det spelar jättestor roll. Och det retar mig lite. Sen tycker jag att man ska bedöma lika oavsett om det är ett första eller ett andra gula kort. De måste hålla på regelverket för att få konsekvens.

Arne Sandvold, som är högste ansvarige i tävlingsjuryn, kan förstå att det utåt sett kan se märklig ut att en norrman är med och fattar beslut kring en norsk stjärna.

– Ja, och det kan jag förstå. Men man ska veta att det är fem i juryn, och jag är en av dem så jag har ingen avgörande betydelse, säger Sandvold.

Att juryn skulle ha tagit hänsyn till att Johaug tidigare var varnad hävdar Sandvold är felaktigt.

– Det hade ingen betydelse. Vi försöker vara så objektiva som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer