Foto: Bildbyrån

Ilska i Norge efter Northug-dissen

Publicerad

På Norges idrottsgala igår hyllades två av landets största idrottare genom tiderna – Marit Björgen och Ole Einar Björndalen som båda avslutat sina karriärer.
Petter Northug, som nyligen lade av, fick däremot inga hyllningar vilket har rört upp känslor i pressen och på sociala medier.

Marit Björgen och Ole Einar Björndalen avslutade sina karriärer under 2018. För det hyllades de båda giganterna på den norska idrottsgalan igår. Men i Norge är många nu upprörda över att inte Petter Northug fanns med i hyllningarna.

VG:s krönikör Leif Welhaven skriver:

”Antalet gyllene ögonblick som hedersvinnarna har gett det norska folket är så många att man snabbt kommer ur räkningen. Om man ser på kvällen i stort är det ingen tvekan om att juryn har gjort ett mycket bra jobb. Men vad gäller det allra finaste priset är det lite konstigt att de slutade vid de två prisvinnarna. Det är speciellt att tre av de allra största slutade samma år, och priset borde ha delats ut till tre stycken. Var tog Petter Northug vägen? Skidkungen borde också ha hedrats.”

”Pinsamt”

Northug ska visserligen ha fått en hälsning på storbildsskärmen, något som många ändå inte nöjer sig med.

På sociala medier rasar många norrmän över att Northug inte fanns med som hederprisvinnare.

”Att Petter Northug inte får hederspris är inget mindre än en skandal”, ”Pinsamt att Petter Northug inte får ett skit året han slutar, men han är väl inte tillräckligt politisk korrekt” är några av kommentarerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer