Linn Svahn och Frida Karlsson efter ett rullskidlopp i Trollhättan i augusti. Foto: Bildbyrån

Inför premiären: ”Frida Karlsson och Ebba Andersson sticker ut”

Uppdaterad
Publicerad

Sollefteåfostrade Frida Karlsson och Ebba Andersson tros göra upp om segern i distansloppen i Sverigepremiären i Bruksvallarna fredag till söndag.

– Ebba och Frida sticker ut, säger landslagschefen Anders Byström till SVT Sport.

För ett par veckor sedan gick Therese Johaug ut och sa att hon tror att Frida Karlsson vinner minituouren i Ruka som är världscuppremiär. Norskan nämnde även Ebba Andersson som ett hot inför säsongen. På fredag inleds den svenska säsongen med 10 km klassiskt i Bruksvallarna som även är uttagning till världscupen i Ruka veckan efter.

– Sedan jag gick i mål den sjunde mars har jag längtat efter att stå på mållinjen igen. Jag är som en kossa som vill ut på grönbete igen, säger Karlsson och refererar till spurtvinsten mot Therese Johaug i Holmenkollens tremil.

På försäsongen har det pratats mycket om Frida Karlsson och Ebba Andersson. Kan någon annan blanda sig i?

– Jo, men det tror jag. Vi har ett starkt damlag och vi har sett att Emma Ribom och Linn Svahn har varit väldigt starka under året. Det är många som varit bra även om Ebba och Frida sticker ut med den världscuprutin de har trots att de fortfarande är unga. Det är de som har de största chanserna på papperet, säger landslagschefen Anders Byström.

Linn Svahn som avslutare i stafett: ”Spännande tanke”

Tror du att Linn Svahn kan hävda sig på 10 km?

– Jag vill inte sätta den pressen på henne. Hon satsar ju på framför allt på sprint och det är hennes stora mål i år men hon har verkligen utvecklat kapaciteten också. Man ska inte bortse från att hon kan prestera på en tio kilometer också.

Johanna Ojala ser möjligheten att låta Linn Svahn kan ta en sistasträcka i en stafett över 4x5 km, där VM i Obertsdorf är höjdpunkten.”Hon är grymt taktisk”. Vad tror du om det?

– Det är en spännande tanke. Vi har inte kommit fram till något stafettlag än så länge men hon har ju en vass avslutning. Det kanske absolut är tänkbart, Johanna vet ju vad hon pratar om, så det kan säkert gå.

Bruksvallarna har dragit ut sparad snö och hoppas få hjälp av naturens makter med riktig snö lagom till premiären. Landslaget har hunnit bekanta sig med banorna.

”Calle såg pigg ut häromdagen”

– Det ser bra ut, vi har varit i Bruksvallarna i över en vecka och förberett oss. Nu går vi in i tävlingsmood.

Calle Halfvarsson var borta under hela oktober på grund av sjukdom. Hur ser hans status ut?

– Calle är ju väldigt lättränad och tränar snabbt upp sig och har en hög kvalitet. Där är jag inte orolig även om han behöver lite mer grundträning under säsongen men han såg pigg ut häromdagen när han körde ett fyspass. Det är klart att sjukdomen varit olycklig men bättre att han fick den då än mitt under säsongen. Jag är säker på att han kan göra bra lopp, både i Bruksvallarna och Ruka, säger Byström.

KLIPP: Frida Karlsson svarar på Johaugs passning (2 november, 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.