Foto: Bildbyrån

Ryssens mäktiga uppvisning dagar före VM: ”Helt vansinnigt”

Uppdaterad
Publicerad

Många av de starkaste VM-åkarna saknades i världscupen i italienska Cogne. Men Alexander Bolshunov passade på att skicka en pass till alla inför VM när han vann överlägset med 43,7 sekunder till tvåan Iivo Niskanen.

– Det är det snabbaste någon kan åka i världen, säger SVT:s expertkommentator Anders Blomquist.

Alexander Bolshunov öppnade urstarkt i herrarnas 15 kilometer klassiskt i världscupen i Cogne.

Vid tredje mellantiden var han 10,3 före landsmannen Sergey Ustiugov.

Den enda som hängde med Bolshunov var Iivo Niskanen, som klockade in 9,8 sekunder efter ryssen vid 7,2. Men därefter tappade Niskanen allt mer, och Bulshunovs seger var aldrig hotad.

Han vann till slut med 43,7 sekunder ner till tvåan Niskanen. Trea blev Alexander Bessmertnykh.

”Imponerar”

Bolshunov sänder alltså ett riktigt formbesked inför mästerskapet.

– Den våldsamma starten han har, att han fortsätter bomba på, det är en signalraket till alla övriga åkare inför VM att de har något att bita i, säger SVT:s expertkommentator Anders Blomquist.

– Oj vad han imponerar. Det loppet han gör idag, det är det snabbaste någon kan åka i världen. Det här är helt vansinnigt.

Ryssarna laddar för VM

Det blev ryskt på första-, tredje-, femte- och sjätteplatsen.

– Det är mycket starka ryska insatser. De har legat på uppladdning, på hög höjd. De har gjort mycket formförbättringar inför VM, säger Blomquist.

Svenskarna på plats hamnade långt ner i resultatlistorna. Bäst blev Simon Lageson på plats 39. Därmed lyckades ingen svensk ta världscuppoäng.

Lageson tyckte att han hade problem med skidorna.

– Jag är inte hundra nöjd, det är jag inte. Jag hade lite problem och kunde inte riktigt gå med i rygg, men så är det ibland, säger han till SVT Sport.

Anders Blomquist säger så här om den svenska insatsen:

– Det är ett ungt, orutinerat lag som får chansen. Ingen av dem tog väl riktigt den idag, men det är tufft på hög höjd, säger Blomquist.

– Vi vet att vi har mycket utmaningar på herrsidan framöver. Lageson tycker jag ändå gör ett bra lopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.