Orienterare bästa svenska i sprintkvalet

Uppdaterad
Publicerad

Doldisen, 20-åriga Johanna Hagström, slog till med ett kanonkval och blev fyra i kvalet till sprinten, hennes första världscuptävling. Att slovenskan Eva Urevc vann med fyra sekunder var minst lika överraskande.

– Jag är väldigt överraskad, jag kände mig faktiskt rätt stum på uppvärmningen. Men det gjorde att jag sparade kraft och körde smart, det tror jag var rätt bra, säger Johanna Hagström till SVT Sport.

Förra helgen blev Johanna Hagström trea på SM-sprinten i Sundsvall.

Ingemarsdotter nära fiasko

– Det är jättehäftigt av vara här – jag rider på en formvåg, fortsätter hon.

Johanna Hagström är också på elitnivå i orientering. Hon blev så bra som fyra på SM i fjol.

Hundradelarna var absolut på rutinerade Ida Ingemarsdotters sida i ”uttagningssprinten” i finska Lahtis. 33-åringen var endast 19 hundradelar från att bli utslagen redan i kvalet i den sprint som ska ge den sista sprintplatsen till VM. Hon blev 29:a.

Samtliga herrar vidare

Annars var det ett helt okej kval av den svenska laget som saknar skadade Stina Nilsson. Hanna Falk, 15:e, Evelina Settlin, 14:e, Maja Dahlqvist, 11:a är också vidare. Utslagen är däremot Moa Lundgren, 46:a.

För herrarna gick det också bra. Samtliga svenskar är vidare:

Viktor Thorn, 28:a, Calle Halfvarsson, 23:a, Johan Häggström, 21:a, Martin Bergström, 15:e, Oskar Svensson också 15:e samt bästa av alla Teodor Peterson 10:a.

Suveränen Johannes Hösflot Kläbo var snabbast av alla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer