Ingvild Flugstad Östberg missar säsongspremiären

Uppdaterad
Publicerad

Den norska längdstjärnan Ingvild Flugstad Östberg missar säsongsöppningen som är i helgen i Beitostölen. Det är hälsoproblem som stoppar 29-åringen från att ställa upp.

– Alla hälsokraven i hälsodeklarationen är inte uppfyllda. Det är bästa för mig är att inte tävla, säger hon till NRK.

Även Norge tappar en viktig kugge innan säsongspremiären i längdskidor. Ingvild Flugstad Östberg har idag informerat pressen om att hon inte kommer att tävla i helgens tävlingar i Beitstölen. Det är hälsoproblem som sätter stopp.

– Jag har valt att träna mycket och tufft. Det är riskabelt att träna så mycket. Men nu behöver kroppen tid för att återhämta sig, sa en ledsen Flugstad Östberg till NRK.

Norskan, som även missar världscupöppningen i Ruka, berättar alltså att alla krav i hälsodeklarationen inte är helt uppfyllda.

Den 29-åriga längdskidstjärnan vill inte gå in på detaljer om vad det rör sig om. Hon menar att det känns personligt.

Vill vara en förebild

– Jag har inte varit bra nog på att ta hand om mig själv. Jag hoppas jag kan vara tillbaka ganska snart och få kroppen på rätt spår igen.

Hon menar att kraven på idrottare är många. Och att det krävs hårt arbete för att uppnå resultat. Och det kan ha sitt pris.

– Jag vill vara så öppen och ärlig som möjligt utan att gå in på detaljer. Jag försöker vara medveten om min roll som förebild för andra. Och jag hoppas att jag kan vara det, säger hon.

Skidstjärnan vet inte när hon är tillbaka i tävlingssammanhang.

ARKIV: Ingvild Flugstad Östberg efter segern i Tour de Ski

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.