Inofficiellt världsrekord av norsk skidtrio – åkte 516 km

Uppdaterad
Publicerad

Långloppssäsongen avbröts tidigare än planerat.

Men stjärnorna inom sporten ville fortsätta att åka långt.

Och det har bröderna Jörgen och Anders Aukland, tillsammans med Joar Thele.

De har i dag slagit inofficiellt världsrekord – genom att åka skidor i 516 kilometer.

– De var helt utmattade och de fick inte ta bilen hem. Det var tomt i batteriet, säger deras lagledaren i Team Ragde Eiendom, Magnar Dalen, till SVT Sport.

Precis som i princip all annan idrott i världen avbröts långloppssäsongen i förtid.

Men det fick inte de norska stjärnorna att sluta åka skidor. Flera åkare har åkt extremt långa lopp den senaste tiden.

Startade i går

Bland annat åkte Anders Aukland och Joar Thele 321 km långt tidigare i veckan.

Men det räckte inte. I går, efter lunchtid, inledde de ett ännu längre pass. Deras mål var 500 kilometer, vilket de nådde under söndagskvällen. De gav sig inte förrän klockan 20.30 i mörkret under söndagskvällen. De körde nonstop i runt 31,5 timmar, uppger NRK.

Inget officiellt rekord

De körde en slinga på ungefär fem kilometer över en sjö i skogen utanför Oslo. När de kört 516 kilometer enligt GPS:en, utan pauser för annat än toalettbesök, kläd- och skidbyten, så är det (troligen) det längsta skidloppet någonsin. Det officiella världsrekordet sattes av finländaren Hans Mäenpää då han i april 2018 åkte 472 kilometer.

– Ett världsrekord på hur långt man åker skidor måste specificeras väldigt noggrant. Det måste kontrollmätas med måttband i princip, förklarar Magnar Dalen.

– Det har de passerat, men det här kan aldrig godkännas som officiellt världsrekord.

Men man kan kanske kalla det ett inofficiellt världsrekord?

– Ja, det är helt rätt benämning! Och Mäenpää åkte traditionellt, de som kör nu blandar stakning och skejt. Så de har det lite lättare.

Hur tror du att de kommer att känna sig när de är klara?

– Hahahaha! De kommer nog inte att prata... Många av de här har gjort extrema saker förut, åkt över Grönland och sånt. De vet ju vilka olika schaktingar man kommer i. Ibland känns det som att man ska somna när man åker, men sen får man i sig lite koffein. Men man åker som i ett halvt medvetande, sade Dalen före målgång och blev sannspådd om att de inte var så talföra.

Varnar för allvarliga skador

Magnar Dalen är medveten om att det dock inte är allt för hälsosamt, det som hans adepter har för sig.

– Men det är trots allt åtta månader tills det är en ny viktig tävling. Så vi tror att härdningsprocessen kan vara bra. Sen vet vi att senor, armbågar och sådant kan få sig en törn. Det kan dyka upp allvarliga skador.

Förutom de ovan nämnda åkarna var även Anders 16-årige son Oliver med i 28 mil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.