Foto: Bildbyrån

Coronakaoset i Ruka: Ratad islänning fri att tävla och kan fullfölja minitouren

Uppdaterad
Publicerad

Ett försenat testresultat gjorde att norsk-islänningen Snorri Einarsson, 34, aldrig kom till start under världscuppremiären i Ruka.

Den norska dagstidningen Nordlys skrev att han tvingades se sprintkvalet från sin bil och ströks sedan för hela helgen. Men nu kommer vändningen. Ett nytt negativt test gör att islänningen får starta trots allt.

Orsaken till det första beslutet om att stryka Einarsson var att den isländske landslagstränaren Vegard Karlström testades positivt i snabbtestet, på samma sätt som Norges tränare Eirik Myhr Nossum, när han anlände till Finland.

När resultatet av det mer beprövade PCR-testet visade negativt så var Einarsson helt plötsligt fri att tävla igen – utan något resultat från sprinten, något som nu får korrigeras.

Får tiden för sista man i sprinten

”Fis har beslutat att Snorri Einarsson tillåts starta på lördagen och söndagenoch kommer att få tiden för den sist placerade ifredagens sprint i Rukas minitour”, skriver det internationella skidförbundet om vändningen.

Enligt Nordlys betalade Norge cirka 15 000 kronor för att få expressbehandling med sitt kontrolltest. Den möjligheten blev aldrig Island informerad om utan väntade snällt på ett B-test, som inte anlände i tid till prologen.

”Inte rättvist”

– Det är en grundläggande princip i idrott att alla ska ha likamöjligheter att komma till start, och så är inte fallet här. Då är detinte rättvist, säger Snorri Einarsson till NRK.

Einarsson tävlar som enda islänning i Ruka. Han är född i Norge och har bott merparten av sitt liv i Tromsö.

SE MER: Johaug om karantän-kaoset: ”Det kan bli så här i vinter” (26 november 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.