Jari Isometsä lider med Ebba Andersson som inte hade bra skidor på Ski Tour 2020. Foto: Bildbyrån/MTV

Finländske experten om svenska vallakritiken: ”Ofattbart tungt”

Uppdaterad
Publicerad
Det svenska vallateamet har varit rejält kritiserat den här säsongen och nu har landslaget även haft ett krismöte. Den finländske experten Jari Isometsä lider med åkarna.
– Det är ofattbart tungt, säger han till SVT Sport.

Den tidigare längdstjärnan Jari Isometsä med VM- och OS-medaljer på meritlistan, som stängdes av i två år i samband med dopningsskandalen i Lahtis-VM 2001, är nu expert för finländska MTV.

Han menar att de svenska skidorna den här säsongen har varit ovanligt dåliga.

– Sverige har alltid varit känt för ett bra vallateam och bra skidor. Men det är klart att det har funnits några tävlingar den här säsongen där man har sett att Sverige har misslyckats. Det har inte varit så bra, men det har inte varit så många katastrofdåliga dagar heller. Men idrottare tar nog inte upp saken i onödan. De vet ju bäst, säger Isometsä och exemplifierar med Ebba Andersson i gårdagens långlopp i Ski Tour:

– Man såg ju i gårdagens tävling att Ebba Anderssons skidor inte hängde med norskornas.

”Det ger en extra stress”

Han lider med de svenska längdskidåkarna.

– Det påverkar redan under förberedelserna inför tävling. Man oroar sig för hur skidorna ska fungera och det ger en extra stress i onödan.

– Sedan om loppet har börjat och man redan efter ett par kilometer märker att skidorna inte fungerar så påverkar det både prestationen och det mentala. Man har inte samma kämpaanda då man förstår att man inte kommer att slåss om topplaceringarna. Tyvärr är det en stor och jätteviktig del av skidåkning.

”Framtida olympiska mästare”

Isometsä, 51, passar ändå på att hylla några av de svenska åkarna.

– På damsidan har man ett bra och ungt lag. Där är man det enda laget som egentligen kan utmana Norge. Jag ser både Ebba Andersson och Frida Karlsson som framtida olympiska mästare.

– Linn Svahn är helt otrolig. Hon är tekniskt överlägsen.

Ribom efter vallamissen: ”Tufft när man känner att de andra glider ifrån” (20 februari 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ribom om vallamissen: ”Tufft när man känner att de andra glider ifrån”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer