Charlotte Kalla och Ebba Andersson. Foto: Bildbyrån

Jacob Hård: ”Medaljchans i nästan varje tävling på damsidan”

Publicerad

På torsdag inleds skid-VM i Seefeld. Och SVT:s kommentator Jacob Hård tror på medaljer, men bara på damsidan.
– Det finns svenska medaljchanser i nästan varje tävling på damsidan.

På den svenska damsidan finns det många medaljhopp, även om Stina Nilsson inte skulle komma till start eller om Charlotte Kalla inte kommer till VM i god form. Det säger Jacob Hård, som ser ett svenskt lag som är bättre än på många år.

– Det som är en ny situation den här vintern är att även om Stina Nilsson skulle vara skadad, och även om Charlotte Kalla skulle vara i dålig form, så finns det svenska medaljchanser i nästan varje tävling på damsidan, säger han till Morgonstudion.

– Vi har ett damlag där vi har Ebba Andersson som en stark medaljkandidat. Maja Dahlqvist och Jonna Sundling i sprint, så att det finns fler än Stina och Charlotte. Och det är en lite ny situation.

Johaug stor favorit

På alla distanstävlingar i VM så kommer svenskorna att få hård konkurrens från Norge. Therese Johaug är enligt Jacob Hård någon som är stor favorit till många av guldmedaljerna.

– Det blir väldigt väldigt svårt att slå henne, så bra har hon varit. Det är bara att med öppna ögon inse det. Hon är skyhög favorit i alla distanslopp, och kan vara en avgörande faktor i en stafett.

Mörkare för Sverige på herrsidan

På den svenska herrsidan ser det inte lika ljust ut som det gör på damsidan. Där finns klara medaljchanser enligt Jacob Hård, som ändå ger ett litet hopp till Calle Halfvarsson.

– Det ser betydligt mörkare ut. Det finns inte någon solklar medaljförhoppning. Nyckeln har Calle Halfvarsson, det är bara att konstatera det. Han den enda svenska åkaren skulle jag säga som ändå har kapaciteten att på en riktigt riktigt bra dag slåss bland de bästa.

När Jacob Hård får frågan om hur många medaljer Sverige tar i VM så tar han till enkel matematik.

– Det är sex damtävlingar så jag säger sex medaljer då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer