Foto: Bildbyrån

Krönika: ”Någon fegis är hon inte, Stina Nilsson!”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Det var inte bara jag som tänkte att första april kom tidigt i år när nyheten att Stina Nilsson ska bli skidskytt dök upp.
Hon? Nu?
Det otroliga visade sig vara sant.

Jacob Hård

Kommentator

Det finns flera längdåkare som blivit framgångsrika skidskyttar. Ännu fler som försökt men inte lyckats.  De flesta som bytt har aldrig nått de riktigt stora framgångarna i skidspåret och hade skidkarriärer som kört fast. Som Magdalena Forsberg och Anna-Carin Olofsson/Zidek som fick sina stora idrottsliga lyft i den nya sporten.

Forsberg var 26 år när hon sadlade om – precis som Stina Nilsson är nu. Skillnaden är att Nilsson är en av skidsportens stora stjärnor, mitt i karriären och sannolikt med mycket ogjort i skidspåret. Rimligtvis med potential att fortsätta utvecklas och nå framgångar i många säsonger till.

Svårbegriplig tajming

I det perspektivet är bytet sensationellt! Tajmingen svårbegriplig – men kanske också väl kalkylerad. Dörren till längdåkningen går att öppna igen. Om Stina Nilsson om ett, två eller tre år skulle vilja ta upp längdkarriären på nytt kan det gå. Det finns inga garantier men med så många år kvar som potentiell toppidrottare finns i alla fall möjligheten.

Den här vintern hade hon som mål att ta ytterligare ett kliv som distansåkare och satsade hårt på att lyckas i vinterns stora tourer. Den kompromisslösa satsningen blev mer än kroppen tålde. Det blev också inkörsporten till den nya sporten.

Kanske gav skadan en insikt om att det finns gränser för vad hon kan pressa sig till som längdåkare. Kanske finns det också andra skäl som vi inte känner till. Skadevintern gav henne också chansen att smyg-praoa som skidskytt – och få smak för det.

Egensinnig och självständig

Stina Nilsson är en egensinnig och självständig idrottare. Hon har alltid varit sin egen tränare som älskat utmaningen i att söka och finna vägar framåt.

Nu riskerar hon mycket när hon väljer en helt ny sport. Säkert har hennes första prova-på-försök hemma i Östersund varit lovande. Men vägen till framgång brukar ta två-tre säsonger för de längdåkare som lyckas som skidskyttar. Många lyckas aldrig bemästra skyttet. Den del av skidskyttesporten som också utvecklats mest sedan Magdalena Forsbergs dagar.

En sak är i alla fall säker: någon fegis är hon inte, Stina Nilsson!

KLIPP: Stina Nilsson: ”Behöver en galen nyhet”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.