Astrid Jacobsen får inte satsa själv Foto: Bildbyrån

Jacobsen stoppas från egen satsning

Publicerad

Astrid Uhrenholdt Jacobsen stoppas från att satsa på skidåkningen utanför landslagets regi. Om hon vill tävla i världscupen måste hon träna med övriga landslaget.

Jacobsen har länge presterat på högsta nivå i det norska landslaget. Inför kommande säsong ville hon träna på egen hand för att kunna kombinera skidåkningen med sina läkarstudier. Men det norska förbundet stoppar henne från de planerna.

– Jag har undersökt möjligheterna att få lämna landslaget och fortsätta satsningen på hemmaplan. Beskedet var klart; då skulle jag förlora möjligheten att tävla i längdskidor på högsta nivå, säger Jacobsen till NRK.

Jacobsen hade planer på att träna med hemmaklubbens seniorlag.

– Min utbildning kräver mycket närvaro för att få klinisk erfarenhet. Jag har dessutom bra koll på vad som krävs träningsmässigt och bra matchning av både damer och herrar på hemmaplan.

Strängt regelverk

Det regelverk som finns för de norska åkarna är strängt och enligt de reglerna får inte en åkare som tackat nej till landslaget under försäsongen, ges en landslagsplats i kommande säsongs tävlingar, om det inte råder särskilda omständigheter.

– Det känns inte som tvång att vara med i laget. Min önskan om att stå utanför var först och främst baserad på att jag inte kommer att kunna följa ett helt upplägg.

I Sverige har flera åkare tidigare satsat på egen hand, till exempel Charlotte Kalla, Johan Olsson och Daniel Rickardsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer