Jättemiss i damernas jaktstart

Uppdaterad
Publicerad

Heidi Weng stod för en jättemiss i damernas jaktstart.

Norskan trodde att hon hade gått i mål och kastade sig utmattad ner på backen.

Problemet? Hon hade 2,5 kilometer kvar.

Heidi Weng var en av de piggaste i loppet och hade alla möjligheter att vinna. Men norskan tog fel spår och korsade mållinjen trots att hon hade ett varv kvar av loppet.

– Hon går i mål, hon har inte förstått sitt misstag. Vilket drama. Hon har räknat fel på varven, kommenterade SVT:s Jacob Hård.

Weng låg tillsynes helt utpumpad vid mållinjen samtidigt som hennes konkurrenter passerade i det parallella, korrekta, spåret.

– Jag är kanske världens största idiot ibland. Jag vet inte vad som kommer härnäst. Kanske är det att jag kör bakåt, säger Weng ett par timmar efter fadäsen till NRK.

Nilsson försökte hjälpa till

När hon insåg sitt misstag flög hon upp och med godkännande från en FIS-kontrollant tog hon sig till rätt spår och fortsatte loppet.

Heidi Weng slutade till slut på en nionde plats och tröstades av flera konkurrenter, däribland Stina Nilsson, när hon gått i mål ”på riktigt”.

Även under loppet försökte Nilsson ropa rätt på Weng.

– Jag försökte få henne till rätt spår, men hon var helt inne i sitt och hörde mig inte, sa Stina Nilsson till SVT Sport.

Weng var glad över den stöttning hon fick efter sitt misstag.

– Särskilt de svenska tjejerna ställde upp och det är mycket rörande, säger hon till NRK.

”Alla skidåkares mardröm”

Heidi Weng hade en andra plats när hon körde fel. Just andra platsen blev Stina Nilssons placering.

Att Heidi Weng fick återuppta loppet kommer förmodligen att ifrågasättas framöver.

Anna Haag twittrade: ”Heidi tjänade ingenting på det där och har hon fått ok av FIS hoppas jag att de godkänner det. Alla skidåkares mardröm det där!”

Richardsson gjorde en Weng 2014

Weng måhända kallar sig själv idiot men hon är inte ensam om att med ett trött huvud ta fel beslut. Att köra fel har vi sett förut. på SM 2014 var Daniel Richardsson i  ledning med drygt 42 sekunder efter tio kilometer och på väg mot guld. Då körde svensken fel och tappade över minuten på konkurrenterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.