Jens Burman: ”Det är förjävligt, det förstör sporten”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har gripit fem aktiva åkare vid VM i Seefeld, misstänkta för bloddopning.

Något som har upprört svenska Jens Burman.

– Det är förjävligt, det förstör sporten, säger Burman till SVT Sport.

Burmans svenska kollegor, Calle Halfvarsson och Oskar Svensson, mötte två av de misstänkta åkarna i sprintstafetten, Dominik Baldauf och Max Hauke. Duon från Österrike kom sexa i söndagens final.

– Jag ska inte döma folk på förhand utan bevis men är det så att de har fuskat så är det riktiga pappskallar i så fall, säger Burman till SVT Sport.

Att möta åkare som kan ha dopat sig, hur ser du på det?

– Det är förjävligt, det förstör sporten. När man själv står där och vet att man har kämpat och tränat och möter dopade åkare, då blir det lönlöst.

”Vilket skitgäng”

Även Calle Halfvarsson nåddes av informationen om polisens gripande under dagen.

– Det är alltid tråkigt när skidåkare dopar sig, eller idrottare över lag. Man får hoppas att de tar de som dopar sig, säger Halfvarsson.

– Jag vet knappt vilka det är och vi får se vad det blir av det. Jag ska fokusera på stafetten och hoppas dopningskontrollanterna tar dem.

Britiske Andrew Musgrave var frustrerad när han uttalade sig i Dagbladet.

– Men herregud, om det är sant att det är några idioter som är här och dopar sig så har de förtjänat att bli tagna. Vilket skitgäng. Vi jobbar livet av oss och gör allt vi kan för att träna och göra det rent, så är det några jävla idioter som ska dopa sig till bra resultat. Om det har fuskat är det fan i mig bra att de blir tagna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.