Foto: TT Nyhetsbyrån

”Otroligt svår att ersätta”

Uppdaterad
Publicerad

När Marcus Hellners besked om att han lägger av kom så minns Olsson en vinnarskalle med enorm kämpaglöd.

– Det är inte helt överraskande, men det kommer bli en saknad. Han är en åkare som betytt väldigt mycket och varit en idol för många, säger Johan Olsson till SVT Sport.

Hur stor skulle du säga att han är, ur ett historiskt perspektiv?

– Ja det är svårt för mig att säga eftersom jag varit aktiv samtidigt, svarar Olsson och skrattar till.

– Men han är en av de mest framgångsrika åkare som vi haft. En sån åkare ersättare man inte i en handvändning.

Hellner tog Olsson till toppen

– Den största rollen jag skulle säga är att han kom in i landslaget med en enorm drivkraft och kämpaglöd. Han låg liksom och kröp i diket efter träningspassen när han krossat oss andra, han tog ut sig till fullständigt max. Där man fick man en ögonöppnare.

Hellner betydde mycket för Olssons egen utveckling och beskriver honom som en ”bärande kraft” i landslaget.

– Jag fick själv en wake up call när han kom in. Vad är det vi gör, vad är kvalitet egentligen började jag tänka och tog mig i kragen. Ett par senare tog jag min första världscuptitel och det är mycket tack vare hans engagemang.

Bästa minnet

Olssons bästa Hellnerminne är utan tvekan OS i Vancouver.

– Det som sticker ut allra mest är OS i Vancouver. Marcus tar OS-guld och sen när jag kommer in på upploppet och åker in över mållinjen åker jag direkt in i hans armar. Just den stunden och prisutdelning var väldigt emotionell.

”Klart det är en förlust”

– Klart det är en förlust att tappa en åkare som Marcus, han är otroligt svår att ersätta. men förhoppningen är att den här kraften finns i ett nytt ungt gäng. En ungdomlig iver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.