Stina Nilssons sportbyte kom som en överraskning för Johanna Ojala. Foto: Bildbyrån

Experten Johanna Ojala om Stinas byte: ”Ett smart karriärsdrag”

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilssons sportbyte kom som en överraskning för Johanna Ojala.

– Ett smart karriärsdrag, menar SVT Sports expert.

Johanna Ojala ser fram emot att följa Stina Nilssons nysatsning och de vägar Nilsson tar för att satsa mot toppen i en ny idrott.

– Det här är ju spännande. Det är ingen nyhet att hon gillar utmaningar. Det låter som ett kul projekt och en utmaning. Som jag har förstått det har hon haft en tanke på att byta sport ett tag. I den miljö hon växte upp i på skidgymnasiet i Torsby levde hon sida vid sida med skidskyttarna, säger Johanna Ojala.

Gratulerar SVT Sport

Att Stina Nilssons disciplin kommer hjälpa henne att behärska den nya sporten är Ojala övertygad om.

Tyskan Denise Herrmann bytte under 2016 från längdskidor till skidskytte och har skördat stora framgångar i sin nya sport. Något Johanna Ojala tror Stina Nilsson också har goda möjligheter att göra om något år.

– Grattis skidskyttet och grattis SVT Sport som säkrat rättigheterna att visa skidskytte framöver, säger Ojala som är glad över att Stina Nilsson fortsatt kommer finnas att se för publiken.

Ojala har följt rapporteringen kring sportbytet, och hon tror att turbulensen i skidförbundet kan ha varit en av flera orsaker till att nysatsningen kom nu.

– När jag först fick höra det tyckte jag att det var överraskande. Men när man benar och sorterar förstår man att hon inte hymlar med orden att stöket i skidförbundet varit en bidragande orsak till att hon byter sport nu, säger Johanna Ojala.

”Misslyckande att man inte får ha henne kvar”

Är det ett misslyckande från skidförbundet att de inte lyckas behålla en åkare som Stina Nilsson?

– Ja, i och med att hon uttrycker att det ligger till viss grund för hennes beslut. Man kan läsa mellan raderna vad hon säger och menar. Det är ett misslyckande att man inte får ha henne kvar. Det är tråkigt för längdskidsporten att man mister en stjärna, erfarenhet, kunskap och spetskompetens.

Men Sveriges längdchef Daniel Fåhraeus, ser det inte som ett misslyckande från förbundets sida.

– Jag tycker inte att man kan säga så. Om man vänder på det så är det ett lyckande att hon väljer en sport där hon fortsätter åka skidor.

Hon är själv inne på att turbulens i laget och det faktum att Grip slutat var en del i hennes beslut.

Jag har läst det, om hon säger det så är det så. Det är bara att konstatera.

Vad betyder det att ni tappar en av de största stjärnorna och profilerna?

– Rent varumärkesmässigt vill vi ju ha spets såklart. Det är klart att det hade varit roligt om hon fortsatte med oss. Det är synd. Men individen måste få bestämma.

KLIPP: Jacob Hård om Stina Nilssons karriärbyte

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.