Johannes Hösflot Kläbo vann efter spurtstrid

Uppdaterad
Publicerad

Johannes Hösflot Kläbo tog hem minitouren i Ruka.

Men det som såg ut att kunna bli en klar seger blev till slut en riktig rysare.

Kläbo stod till slut som segrare efter en rafflande spurtstrid.

– Det var nog ett av de bästa fristilsoppen som jag gjort, säger han.

Johannes Hösflot Kläbo gick ut först i dagens jaktstart över 15 km i fri stil, som avslutade minitouren i finska Ruka.

Han startade 16 sekunder före Emil Iversen och ytterligare två före den finländske hemmafavoriten Iivo Niskanen.

Lång kamp

Det avståndet höll han ett bra tag, men efter halva loppet var han ikappåkt av just Iversen och Niskanen.

Därefter väntade en lång kamp mellan trion, som inte avgjordes förrän vid backen vid ingången av stadion, där Kläbo – som så många gånger förut – lyckades rycka åt sig en liten lucka.

– Det var ett roligt lopp och jag kände mig väldigt bra. Jag tror att det är ett av de bästa fristilsloppen som jag gjort. När jag såg att de kom ikapp mig var min plan att jag skulle gå hårt  i den sista uppförsbacken. Det var en riktigt tuff kamp mot Emil, och det kändes fantastiskt att sluta i topp, säger Kläbo i den officiella tv-intervjun efter loppet.

”Gör det han ska”

Bäste svensk blev Calle Halfvarsson på nionde plats, 1.33,6 efter Kläbo.

– Calle ligger med där och gör det han ska, sen så orkar han inte gå med helt när till exempel Sjur Röthe gör en attack. Men jag tycker ändå att Calle gör det bra. Visst vill att han ska vara med högre, men jag tycker att han gör det bra och ska ha godkänt, säger SVT Sports expert Mathias Fredriksson.

Burman imponerade

Själv var Halfvarsson dock inte helt nöjd.

– Det var kanske inte den helgen jag sett framför mig, jag hade velat vara med ännu högre upp. Men en topp tio-placeringar får jag väl vara hyfsat nöjd med, säger han, och berättar att det inte alls kändes bra i början av dagens lopp.

– I dag tänker jag efter två varv att jag inte kommer orka gå med. Men då får man försöka vända de negativa tankarna till något positivt.

Den som imponerade mest av svenskarna var Jens Burman, som hade sjätte bästa åktid och slutade på 13:e plats.

– Jag tog några placeringar så det får jag väl vara nöjd med ändå, säger han till SVT Sport.

– Jag startade med Röthe som jag antar var snabbast för det gick väldigt fort där. Jag kände att jag fick släppa honom efter tre varv, jag hade sprängt mig om jag hade hängt med honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.