Kläbo tänker åker många lopp i vinter. Foto: Bildbyrån

Johannes Hösflot Kläbos plan: Åka alla världscuplopp

Uppdaterad
Publicerad

Poängsystemet i längdskidornas världscup har ändrats till den kommande säsongen.

Det får den regerande totalsegraren Johannes Hösflot Kläbo att byta taktik.

Han satsar nu på att köra alla tävlingar i vinter.

– Det är bara att ta på sig skiddressen den 1 november och ta av den igen i slutet av mars, säger han.

I vinter kommer de 50 bästa i varje lopp att få poäng, i stället för de 30 bästa. Dessutom kommer poängskillnaden mellan de främsta vara mindre än förut.

I vinter är poängfördelningen bland de fem första 100-95-90-85-80 till skillnad från förut, då det var 100-80-60-50-45.

”Svårt att stå över något”

Dessutom ändras poängfördelningen i Tour de Ski, vilket gör att det kommer bli viktigare att åka hela touren nu än det varit tidigare.

– Så som det är nu blir det svårt att stå över något alls. Det är bara att ta på sig skiddressen den 1 november och ta av den igen i slutet av mars. Jag tror inte det är så mycket annat att göra. Det är det som gäller om du ska vara med i kampen om totalsegern, säger Johannes Hösflot Kläbo till den norska nyhetsbyrån NTB, där han även talar om taktiken inför Tour de Ski:

– Det blir helt klart viktigt med Touren om du ska kämpa om den totala världscupsegern. Så Tour de Ski blir lika viktigt som förut. Det har varit svårt att vinna värdscupen utan att åka Tour de Ski, och jag tror inte det blir mindre svårt i år. Här handlar det om att åka många skidlopp, och det är jämnheten som avgör.

– Det handlar om att hålla sig i bra form, och att vara frisk och skadefri. Det är det som är nyckeln, utan det är du chanslös.

MER LÄNGDSKIDOR: Här tränar Jonna Sundling och Frida Karlsson tillsammans: ”Guld värt” (13 september 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.