Britta Johansson Norgren gör comeback i Tjeckien på söndag efter köldskadorna. Foto: TT

Johansson Norgren inför comebacken: ”Jag har bytt all hud”

Uppdaterad
Publicerad

På söndag gör Britta Johansson Norgren comeback i långloppscupen efter köldskadorna i Schweiz för drygt tre veckor sedan. Det har varit en omtumlande upplevelse med fokus på de köldskadade tårna.

– Jag har bytt all hud, säger Johansson Norgren inför Jizerska 50 i tjeckiska Bedrichov. 

Det var i schweiziska La Diagonela över 60 km 16 januari som flera åkare fick omfattande köldskador efter att ha åkt vissa partier i ner till minus 30 grader. Johansson Norgren fick se blåsorna växa timme för timme och åkte till sjukhus dagen efter för att få skadorna behandlade. Sedan följde en vecka i stillhet. Men sedan kunde träningen långsamt stegras.

– Jag kör fortfarande i stora pjäxor och värmestrumpor men det har fungerat bra att träna ute. Det är jätteskönt att läkningen gått så pass bra. Det känns skönt att få ett riktigt bra långlopp före Vasaloppet, säger Norgren till SVT Sport. 

Tar du några risker med att ställa upp så pass tidigt efter de svåra köldskadorna?

– Jag känner att det läkt så pass bra och är inte orolig. Det är stortårna som ligger ett par dagar efter i rehaben gentemot de andra tårna. Sedan kommer jag att åka med värmestrumpor och anpassade pjäxor som är större och lite mer fodrade. Det är klart att jag inte bara kör som vanligt. Alla har varit så snälla och hjälpt mig hitta lösningar, säger Johansson Norgren som haft täta kontakter med läkare under rehaben.

”Spännande att se var jag står”

Har du tappat något under uppehållet då du inte kunnat träna normalt?

– Det ska bli jättespännande att se. Jag märker att kroppen varit i en läkningsprocess och att det gått ganska upp och ner träningsmässigt men vissa pass har varit riktigt bra. Då ska jag kunna vara med och kriga uppe i toppen, säger Johansson Norgren.

– Jag var bara borta en vecka från träningen och det är som en förkylning. En sådan kommer man tillbaka ifrån ganska snabbt. Jag har inte tappat så jättemycket i kapacitet.

Har du blivit nojig nu och kollar ständigt väderprognoser?

– Haha, nej faktiskt inte. Det ska vara runt tio minusgrader. Jag har haft fullt sjå att kolla så att det håller sig mellan tio och 15 minusgrader, säger Britta som bävar för ett scenario med 25 minusgrader vid Vasaloppsstarten den 7 mars.

– Det blir ju mer problem för mig nu än i vanliga fall.

”Som om kroppen jobbade med någonting”

Hon har känt av ett märkligt fenomen när kroppen samlat kraft för att hjälpa till i läkningen av de sargade fötterna.

– Kroppen har reagerat mer på träning än den borde ha gjort. Det var som att kroppen kompenserade för fötterna. Det gör det svårt att säga hur det står till formmässigt. Men jag blir mer och mer positiv för varje dag.

Det var ganska dramatiska bilder på fötterna det första dygnet. Hur ser de ut i dag?

– Jag har bytt all hud, sedan är de ganska fina. Eftersom det blir ny hud är de lite mer röda och blå än vanligt, men de senaste dagarna har färgen blivit mer lik resten av foten – det vill säga mer normal. Om en vecka kommer man inte att se det så mycket.

Återstår att se hur normalt det kan bli på söndag när deltävling fyra i Ski Classics Jizerska 50 (anger antalet kilometer som ska köras i klassisk stil) ska avgöras.

Lina Korsgren leder cupen med 670 poäng. Johansson Norgren är 23:a med 95.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer