Britta Johansson Norgren fick svåra sårskador efter långloppet La Diagonela i lördags. Foto: Privat och TT

Johansson Norgren: ”Vet inte när jag kan stå på skidor igen”

Uppdaterad
Publicerad

Britta Johansson Norgren har fått båda fötterna hårt bandagerade för att läka de svåra sårskadorna efter köldloppet i Schweiz i lördags. Nu stryker hon loppet i Toblach på lördag.

”Jag vet inte när jag kommer kunna stå på skidor igen”, skriver Johansson Norgren i ett sms till SVT Sport.

Efter loppet, som enligt Norgren genomfördes i ner till minus 30 grader på vissa partier, började köldblåsorna att svullna på fötterna och hon fick åka till sjukhus under söndagen för att få dem behandlade. Hon hade då förhoppningar om att kunna åka Toblach-Cortina redan på lördag trots att läkarna hade invändningar.

Det kommer att ta tid innan Johansson Norgren kan tävla igen.

”De läkare jag varit i kontakt med och har stor erfarenhet av köldskador säger att det tar 3-6 veckor innan det läkt”, skriver hon på sitt Instagram där hon visar upp en bild på de bandagerade fötterna.

Försöka få ner fötterna i ett par skor

Hon känner att läkningen går framåt men att det är viktigt att inte utsätta fötterna för kyla under de första veckorna. Hon försöker nu hitta en lösning där hon kan få ner sina svullna fötter i ett par skor och hitta former för att kunna rehaba och smyga igång träningen.

Hon är inställd på att komma tillbaka så snabbt som möjligt, utan att låsa sig vid en tidsplan, men kommer inte att riskera något, eller i alla fall så lite som möjligt.

”Risken för nya köldskador är stor i början”

”Riskerna är att det är svårt att se hur djupa skador det är och att du är väldigt känslig för kyla de första veckorna. Så risken för nya eller värre köldskador är stor i början”, skriver Johansson Norgren i ett sms till SVT Sport.

Efter Toblach-Cortina på lördag fortsätter man i Italien med klassiska Marcialonga 31 januari. Därefter är det ett uppehåll på två veckor till Jizerska 50, Tjeckien, som avgörs 14 februari. Sedan är det ett uppehåll på tre veckor till säsongens höjdpunkt Vasaloppet 7 mars.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Michael Eklöf riskerar att bli av med tån och har ständiga smärtor. Foto: Privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer