Marit Björgen och Therese Johaug återförenas i samma långloppsteam. Foto: Bildbyrån

Johaug värvas av långloppsteam – blir sparringpartner till Björgen

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug blir Marit Björgens sparringpartner i Team Ragde Eiendom.

Det kan även bli aktuellt med långlopp.

– Om det passar in i upplägget, säger Team Ragde Eiendoms teamchef Magnar Dalen till SVT Sport.

Marit Björgen, som lade av med skidor efter OS 2018, gör comeback i skidspåret. Hon siktar på Vasaloppet nästa år.

Hon får en stark sparringpartner: Therese Johaug.

När Team Ragde Eiendom presenterade laget för 2020/2021 fanns Johaug bland de kvinnliga deltagarna.

– När hon ska tävla långlopp ska hon tävla för Team Ragde. Men hon är inte förpliktad att åka någon tävling det här året, utan det är full satsning på världscupen och VM. Det är mer om hon avgjort världscupen och vunnit tre VM-guld i Oberstdorf, om det blir VM där, så kan hon får för sig att åka Birkebeinerrennet och Ylläs-Levi, säger Team Ragde Eiendoms teamchef Magnar Dalen till SVT Sport.

”Man vet ju aldrig”

Så världscupen och VM prioriteras – men det kan bli något långlopp?

– Ja. Eller så kan det vara så att hon kommer från en sjukdomsperiod och känner att långlopp passar bättre än världscupen. Det finns sprinthelger och så vidare, man vet ju aldrig.

Det är alltså inte uteslutet med långlopp?

– Om det passar in i upplägget. Och störst chans är efter säsongen. Det är två långlopp kvar när världscupen har tagit slut.

Det handlar om Reistadløpet och Ylläs-Levi.

Björgen kommer som sagt köra Vasaloppet. Men det är inte aktuellt för Johaug eftersom VM i Oberstdorf avslutas samma dag som Vasaloppet.

– Garanterat inte.

Johaug ser sig som ”landslagsåkare med 100 procents fokus på OS och VM” och säger att inga starter i långlopp är aktuella innan VM. Men hon stänger inte helt dörren därefter.

– Det hade varit fantastiskt att stå på startlinjen tillsammans med Marit igen, säger hon i ett pressmeddelande enligt NRK.

”Det är på hennes premisser”

Det är det inte omöjligt att det kan bli aktuellt för Johaug att ställa upp i klassikern Marcialonga. Det loppet körs 31 januari 2021, samma dag som Svenska skidspelen.

– Vi satt och titta på det igår faktiskt. Det funkar att tävla i Falun på lördagen och flyga ner och köra Marcialonga på söndag. Men om jag var förbundskapten för Norge skulle jag inte vilja det, säger Magnar Dalen och fortsätter:

– Och det är inte det vi är ute efter. Det är på hennes premisser. Hon är duktig på långlopp och hon kanske, jag vet inte, börjar tycka det är tråkiga tävlingsformer i världscupen eller att det är svårt att veta vad som gäller. I ett långlopp vet man att man ska åka jäkligt många kilometer och först i mål vinner.

Sensationen: Björgen gör comeback i Vasaloppet (26 maj 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.