Förre landslagsläkaren Fredrik Bendiksen förhördes också i Cas i dag. Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Johaug nöjd efter Cas-förhör: ”Väldigt glad tjej”

Uppdaterad
Publicerad

Dopningsavstängda Therese Johaug förhördes i Idrottens skiljedomstol i ett regnigt Lausanne.
– Hon fick förklara sig väl och det gick väldigt bra, säger Johaugs manager Jörn Ernst.

Idrottens skiljedomstol, Cas, består av 300 advokater. Tre av dem hade valts ut för att avgöra Therese Johaugs öde. Under tisdagsförmiddagen inleddes förhören med den norska stjärnan.

Bakgrund: Detta har hänt: Viktigaste punkterna i Johaug-fallet

– Hon är nervös, men samlad. Vi förberedde oss väl under gårdagen. Vi gick igenom hela fallet för att göra Johaug trygg i sitationen, sa Johaugs advokat Christian Hjort till NRK inför förhöret.

Det internationella skidförbundet, Fis, vill att den 13 månader långa dopningavstängningen förlängs till mellan 16 och 20 månader – vilket i så fall skulle innebära att hon missar OS. Själv vill Johaug frikännas helt.

Generalsekreteraren i Cas, Matthieu Reeb, har tidigare indikerat att Johaugs dom kommer i augusti. Men nu berättar han att den kan komma fortare.

– Om alla tre (Cas-advokater reds anm.) är överens kan det gå fort, säger Reeb till NRK.

Tar hänsyn till OS

Han förklarar även att domarpanelen vanligtvis också gärna tar hänsyn till idrottarens karriär, och deltagande i mästerskap.

– Absolut. Tre månader kan ha stor påverkan på en utövares karriär, så det tas med i bedömningen. En avstängning på sommaren för en längdskidåkare är inte så allvarligt, men en avstängning under OS eller VM är väldigt annorlunda.

För Johaug hade en avstängning längre än 15 månader inneburit att hon missar OS i Pyongchang.

På frågan om Cas-advokaterna är uppmärksamma på det är Reeb tydlig:

– De tar hänsyn till det faktumet. Det är en kombination av alla faktorer här. Det tas självklart med i bejakande, säger Reeb till NRK.

”Glad tjej”

Strax efter 13-tiden hade Johaug hörts färdigt.

– Hon fick förklara sig väl och det gick väldigt bra. Det var enklare här än i Oslo, tyckte hon. Både hon och advokat Hjort är väldigt nöjd, säger Johaugs manager Jörn Ernst till den samlade pressen.

Managern vill inte avslöja vilka slags frågor Johaug fick svara på men betonar enligt NRK att ”det är en väldigt glad tjej där inne nu”.

– Jag fick inte något intryck av att hon blev grillad på något sätt, säger Ernst.

Bendiksen förhördes

Även före detta landslagsläkaren Fredrik Bendiksen förhördes under förmiddagen. Han var nöjd över att ha fått ge sin syn på fallet och uppfattade förhörsprocessen som ”professionell”.

– Jag hoppas att förnuftet segrar till slut. Jag hoppas att Therese får starta i OS, säger han till media.

Under eftermiddagen väntar slutpläderingar från bägge parter.

Domen dröjer

Normalt meddelas Cas domslut inom några veckor från förhandlingen. Den fullständiga domen, med domskälen, kan dröja i två-tre månader.

SVT Sports kommentator Jacob Hård menar att Johaugs chanser att frias helt i princip är noll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer