Foto: TT

Johaug: ”Ska bli skönt att ge sin förklaring”

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug hoppas på att frias när hennes fall tas upp i idrottens skiljedomstol, Cas.

Målet är alltjämt OS i Pyeongchang – och hon är optimistisk inför tisdagens förhör.

– Jag tror att jag kommer gå stärkt psykiskt ur det här, säger Johaug enligt TT.

Det var i oktober förra året som Therese Johaug testade positivt för dopning. Åtta månader senare befinner hon sig i Lausanne för förhör hos idrottens skiljedomstol, Cas. Det internationella skidförbundet, Fis, har överklagat Antidoping Norges dom och vill att den 13 månader långa avstängningen förlängs.

Bakgrund: Detta har hänt: Viktigaste punkterna i Johaug-fallet

Therese Johaug har också överklagat Antidoping Norges dom – men hon vill frikännas helt från avstängningen.

Under tirsdagen sker Cas-förhören i Lausanne.

– Det ska bli skönt att bli färdig, komma ned dit och ge sin förklaring. Det är på ett sätt det sista jag gör i den här saken, säger Johaug enligt TT.

– Jag tror att jag kommer att gå stärkt psykiskt ur det här.

”Vet att jag aldrig fuskat”

Inför förhören talar honom om ett stort stöd i hemlandet Norge.

– Jag får lyckönskningar både på gatan, på träning i Oslo och på träningsläger. Jag får brev och presenter hemskickade. Jag blir väldigt rörd när jag tänker på allt folk skickar till mig och skriver. Det säger något om det norska folket. Det är det som håller mig uppe. Det betyder vanvettigt mycket att jag har folk i ryggen.

Men alla är inte lika uppmuntrande mot den norska stjärnan.

– Jag vet att det finns folk där ute som är kritiska, men så kommer det alltid att vara. Det fokuserar jag inte på. Jag vet innerst inne att jag aldrig har fuskat. Jag vet själv vad jag står för och de värderingarna är de viktigaste för mig.

Normalt meddelas Cas domslut inom några veckor från förhandlingen. Den fullständiga domen, med domskälen, kan dröja i två-tre månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.