Johaug defilerade hem jaktstarten före Nilsson

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug satte högsta fart från början och kunde defilera hem jaktstarten över 10 km klassiskt i Ruka och plocka hem 250 världscup-poäng i dag. Stina Nilsson gladde med att vara ohotad tvåa.

– Heter man Silver-Stina så, hehe, jag var pigg hela vägen och har fått ett bra kvitto på att det jag gjort varit rätt. Det är samma träning som alla tidigare år men jag har gjort mer, säger Nilsson till SVT Sport efter att även varit tvåa på dagens lopp i tid efter Johaug.

Nillsson försökte ropa efter Heidi Weng när denne åkte fel.

Vinterstudion

– Jag ropade Heidi men hon var väl så inne i sig själv att hon inte hörde. Jag tycker väldigt synd om henne, säger Nilsson.

Johaug fick också det sköna kvitto som Nilsson kände.

– Det var häftigt att köra i dag och min teknik och mina skidor fungerade perfekt. Det är så skönt att starta säsongen så här, säger Johaug efter att ha vunnit karriärens första minitour.

Kalla besviken på dåliga skidor

Stina Nilsson var det stora svenska utropstecknet och åkte in som ohotad tvåa, sedan Hedi Weng strulat bort sig själv med att åka i mål ett varv för tidigt, efter stark åkning. Svenskan var emellanåt uppe och drog före trean Ingvild Flugstad Östberg och fyran Ida Ingemarsdotter, som sladde ibland men hade tjockt pannben och bet ihop länge.

Charlotte Kalla hade slagläge med att gå ut 15 sekunder efter Johaug men gjorde ett svagt lopp med dåliga skidor. Till slut blev hon sexa, samma placering som i starten, men 1.09 efter Johaug. Slagen av bland andra Stina Nilsson med runt 50 sekunder.

– Jag hade dåliga skidor. Det gick inte att åka, vilket jag kände direkt. Det är frustrerande, säger Kalla kort till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet