Jodå, Therese Johaug vann men med en mycket liten marginal, blott 0,7 sekunder före Ingvild Flugstad Östberg. Foto: TT.

Johaug fick hjälp av lagkamrat i sista kurvan

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug hade draghjälp av lagkamraten Tiril Udnes Weng den sista biten av loppet när hon gick en stenhård kamp för att ta sig förbi den tidigare startande Ingvild Flugstad Östberg.

I den sista kurvan släppte Weng (syssling till Heidi) innerspåret till Johaug, som fick en perfekt kurva, kunde ta med sig farten in på upploppet och spurta till sig segern med blott 0,7.

– Jag fick lite hjälp av Tiril som kunde hjälpa mig den sista biten och jag är väldigt nöjd med avslutningen. Jag hörde att det var tätt och jag var tvungen att ta mig samman och köra så fort jag kunde.

Det är väldigt spännande för oss som följer touren att det är så jämnt. Hur är det för dig?

– Ju tätare det är desto mer spännande är det och då är det ännu roligare att vinna.

Expert Blomquist: ”Det kan faktiskt ha avgjort”

Anders Blomquist anser att den taktiska manövern från Wengs sida kan ha avgjort loppet.

– Det kan faktiskt ha avgjort. Hon klev åt sidan och öppnade den inre korridoren åt Johaug. Det är säkert en halv sekund som hon generöst bjuder Johaug på. Det hade hon inte gjort om det var någon från ett annat land, säger SVT:s expert.

Efter loppet medger Tiril Udnes Weng att hon släppte sin position inför upploppet, för att hjälpa Johaug.

– Jag märkte att hon hade bra skidor och krafter på slutet. Så då kunde jag hjälpa till lite, säger hon till Expressen.

Expressen: Klev du åt sidan?

– Ja, jag ville inte vara i vägen. Jag hörde att det var väldigt tätt om segern. Jag tror inte jag tappade så mycket själv på det. Och jag visste att det var jämnt ner till Ingvild. Det kändes rätt att göra det.

Se Johaugs målgång här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.