Efter en 18 månader lång dopningsavstängning kan Therese Johaug le igen Foto: TT.

Johaug fri att tävla i dag

Publicerad

I dag går Therese Johaugs dopningsdom ut. Den norska skidstjärnan har avtjänat sitt 18 månader långa dopningsstraff. – Jag ser fram emot att få tävla igen. Det har varit 18 långa månader, säger Therese Johaug till norska Dagbladet.

Som träningspartner har lillebror på nära håll stöttat och hjälpt 29-åriga Johaug igenom den här perioden. Händelsen har tagit hårt på Therese som förändrats.

– Hon har inte ändrat personligheten men hon har blivit ödmjukare och är inte så tråkig. Hon har blivit mer öppen för andras åsikter, och hur saker hänger ihop, oavsett om det är politik, sport eller en diskussion inom familjen, säger Karstein.

Startar med nummerlapp på lördag

På lördag kommer Therese att delta i en skidtävling igen. Hon gör det i Skarvrennet över 37 km, ett lopp som hon vunnit nio gånger. Den här gången kommer Therese att delta i motionsklassen med sina sponsorer.

– Hon kände inte att det var rätt att delta i elitklassen tre dagar efter att hon hade varit avstängd hela året. Vi har pratat mycket om det och jag stöder henne, förklarar tränaren Pål Gunnar Mikkelsplass. Han anlitades när det stod klart att det skulle bli ett så långt uppehåll att två tävlingssäsonger förstördes för Johaug.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer