Foto: Bildbyrån

Johaug räknar bort Kalla som toppkonkurrent

Uppdaterad
Publicerad

Längdpremiären närmar sig och Therese Johaug väntas åter bli den största stjärnan för de andra att slå.

Norskan nämner inte Charlotte Kalla som en av de främsta konkurrenterna – istället lyfter hon nu på nytt Frida Karlsson och Ebba Andersson.

– De är i en ålder där de utvecklar sig och kan ta stora steg, säger hon till VG.

Fredagen den 27 november är det dags för längdpremiären i finska Ruka.

Therese Johaug inleder ytterligare en säsong som storfavorit efter att ha vunnit i stort sett allt hon ställde upp i under fjolåret.

Men en som lyckades slå henne var svenskan Frida Karlsson när hon vann säsongsavslutningen, tremilen i Holmenkollen, före Johaug. Och när det kommer till den premiären, har norskan tidigare uttalat sig och sagt att hon tror att Karlsson vinner den.

–  Nu får jag passa på att lägga över lite press på Frida. I fjol fick jag kritik för att jag var för snäll mot dem och tog hand om dem. Därför säger jag nu: Frida vinner i Kuusamo (Ruka), har Johaug tidigare sagt.

”Är nog i god form”

När Johaug under måndagen åter träffade media, fick hon nya frågor om det svenska motståndet som väntar – och lyfte på nytt fram Frida Karlsson och Ebba Andersson.

– Sverige har ett starkt lag. De kommer att åka snabbt i vinter. De tränar säkert jättebra och Frida och Ebba är nog i god form. De kommer att vara med i toppen i vinter, säger hon till VG.

Johaug tycker att det är bra att Charlotte Kalla har fått tron på sig själv tillbaka, men samtidigt tror att det är de yngre tjejerna som kommer att vara bäst bland svenskorna i vinter.

– Ja. De är i en ålder där de utvecklar sig och kan ta stora steg, säger Johaug.

Kalla en joker

Norska landslagstränaren Ole Morten Iversen känner Kalla sedan tiden i det svenska landslaget. Han tror också på de yngre svenskorna.

– Det är upplagt för de unga, Frida och Ebba, som har närmat sig toppen, säger han.

Men han menar också att Kalla kan vara en joker i leken.

– Jag är imponerad över hur hon har stått upp i motgångar. Jag blir överraskad om hon kommer tillbaka på den nivån när hon var som bäst, men hon kan glimta till i enstaka lopp.

KLIPP: Därför är Johaug favorit – enligt Kalla (3/11 – 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.