Therese Johaug. Foto: Bildbyrån

Johaug kan få prestigepris trots avstängningen

Uppdaterad
Publicerad

Norges finaste idrottspris ska gå till någon som varit en stor förebild och står för idrottens grundvärderingar.

Nu har norska skidförbundet nominerat Therese Johaug till utmärkelsen fast hon varit dopningsavstängd.

Det kallas Egebergs aerespris och har delats ut sedan 1919. Priset anses vara extra prestigefullt i Norge eftersom det går till någon som har gjort bra resultat i två olika idrotter.

Genom åren har priset gått till norska ikoner som Oddvar Brå, Ole Einar Björndalen och Ingrid Kristiansen.

Nu har det väckt uppmärksamhet i Norge att skidförbundet nominerat Therese Johaug till priset. Detta trots att hon varit avstängd för dopning.

– Ja, det godkändes av styrelsen i mars i år, bekräftar norske skidförbundets presschef Gro Eide.

Therese Johaug har tagit ett OS-guld och tio VM-guld, men håller också hög klass i friidrott och blev norsk mästare på 10 000 meter i fjol. Därmed är hon med råge sportsligt kvalificerad till att få utmärkelsen.

Men hennes dopningsdom gör att flera har ifrågasatt att hon ska ens ska kunna komma ifråga för att få det. Johaug fastnade 2016 i en dopningskontroll och hävdade att hon fått i sig anabola steroider via en läppsalva.

Stjärnan dömdes till 18 månaders avstängning och missade bland annat OS i Pyeongchang 2018. Sedan comebacken i november 2018 har hon dominerat sporten fullständigt.

Börre Rognlien, som är ordförande i priskommittén, vill inte kommentera vilka som har nominerats till utmärkelsen som delas ut senare i år.

MER SKIDOR: Se spurten här – Karlsson knäcker Johaug i Holmenkollen (7 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.