Therese Johaug (till höger) i samtal med lagkamraten Astrid Uhrenholdt Jacobsen under årets Tour de Ski. Foto: TT.

Johaug överväger att nobba nästa Tour de Ski

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug vann Tour de Ski efter att ha varit suverän i den sista backen uppför Alpe Cermis. Till nästa upplaga kräver hon en förändring. Det kan bli så att hon nobbar touren.

– Det måste bli färre lopp, säger norskan till NRK.

Årets tour bjöd på sju etapper och avslutades i går den 5 januari. Till nästa säsong är tanken att loppet ska ökas med en etapp till åtta och köras senare, 1-10 januari, en säsong när VM sex veckor senare i tyska Obertsdorf är höjdpunkten. Johaug är inte alls bekväm med tanken på att en mästerskapssäsong köra fler lopp och avsluta betydligt senare.

– Det är viktigt att det inte blir för många lopp. I programmet står det att det ska vara åtta. Det är ett lopp mer än i dag. Det är blir väldigt konstigt att ha åtta lopp i Tour de Ski ett mästerskapsår. Det måste bli färre, i alla fall ett mindre så att det blir sju, säger Johaug till NRK.

På en direkt fråga om Johaug kommer att ställa upp i nästa års upplaga av touren med det tänkta programmet säger hon:

– Det är möjligt.

KLIPP: Så här såg det ut när Johaug vann Tour de Ski (5 januari 2020)

Beslut tas av Fis efter säsongen

Programmet är inte helt ristat i sten utan beslutet kommer att tas på Fis kongress efter säsongen och det är möjligt att norska ledare kan kräva en förändring.

– Om de lägger in ett extra lopp ett mästerskapsår så får du acceptera att folk inte kommer att köra slut på sig helt när det finns ett VM som man är mest fokuserad på, förklarar Johaug.

Är det så att om ett lopp tas bort kan avgöra om du är med eller inte?

– Åtminstone är det lättare att ställa upp om det blir färre lopp, säger Johaug till NRK och säger att ett beslut inte kommer att fattas förrän närmare nästa säsong.

Norge bakom kravet på en åttonde etapp

Det ironiska är att det är just Norge som krävt att få en åttonde etapp, då en 10 km-etapp (15 km för herrar) i klassiskt med intervallstart, ett lopp som inte fanns med på årets tour.

– Det är viktigt för damtränarna att ta reda på om det är deras gemensamma uppfattning. Ett alternativ för touren är att starta den 25 december. Tidigare har de viktigaste signalerna från damtränarna dock varit att vi ska ”freda” det mesta av julen, säger Åge Skinstad, före detta norsk längdchef och nu Norges representant i längdkommittén i det internationella skidförbundet, Fis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.