Therese Johaug i Davos. Foto: BILDBYRÅN

Therese Johaug lämnar inget åt slumpen – tittade på två år gammal thrillerduell

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug lämnar inte mycket åt slumpen. För vad gör världens bästa längdskidåkare kvällen före en 15 kilometer masstart? Hon tittar på ett två år gammalt herrlopp.

– Hon är extrem, säger tränare Pål Gunnar Mikkelsplass till NRK.

I veckan startar uppladdningen för Tour de Ski-starten i Lenzerheide, Schweiz. Therese Johaug är den överlägset bästa distansåkaren i världscupen efter fyra tävlingshelger med 541 poäng före tvåan Heidi Weng på 145.

Förutom stenhård träning och att hon lyckats hålla sig ifrån sjukdomar så finns det detaljer som sticker ut – som att hon inför skiathlonen i Lillehammer tittade på en två år gammal thrillerduell mellan Sundby och Kläbo för att få inspiration.

Kläbo och Sundby i duell i Lillehammer 2017. Foto: BILDBYRÅN

– Jag har tittat på många av Johannes race. Om han håller sig där bak, hur han använder fötterna och armarna. Stav- och skidteknik. Hur högt han har höften när han spurtar. Där har jag mycket att lära. Av herrarna, men också av damerna, säger 31-åringen till NRK och lägger till:

– Det handlar om lusten att bli bättre hela tiden. Det har jag i mig.

Tour de Ski drar igång på lördag med 10 km masstart för damerna och 15 km för herrarna och på söndag fortsätter touren med sprint.

Tävlingarna sänds i SVT – här är alla tider.

ARKIV: Se Kallas mäktiga ryck i fruktade Tour de Ski-backen (2008):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.