Johaug Foto: Bildbyrån

Johaug: ”Nästan som om folk tror att vi dopat oss”

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug är ledsen över den omfattande uppmärksamheten kring bruket av astmamedicin – något som inleddes när Martin Johnsrud Sundby stängdes av två månader för dopning i juli. ”Det känns nästan som om folk tror att vi har dopat oss”, säger VC-drottningen Therese Johaug.

Det norska skidlandslaget mötte i dag pressen i italienska Livigno. Det var första gången efter den omfattande astmaaffären som pågått under sommaren.

– Jag blir väldigt ledsen och sårad över att det blivit så här; folk som inte har kunskaper uttalar sig och jag känner inte igen mig i mediabilden. Det känns nästan som om folk tror att vi har dopat oss, säger VC-drottningen Therese Johaug till NRK.

Johaug har själv inte astma men flera gånger fått behandling för luftvägsproblem, enligt norska TV2.

– Jag kommer inte att ändra mina rutiner och allt jag gör dokumenteras för antidopningsmyndigheter, säger Johaug som säger sig ta väldigt lite mediciner.

Känslan av orättvis uppmärksamhet går igenom landslaget.

– Det är väldigt trist att man nästan har bivit beskylld för att ha gjort något fel. Jag har till och med lämnat in en ansökan om min munsårssalva, säger Heidi Weng som lider av astma.

Även Maiken Kaspersen Fall och Ingvild Flugstad Östberg får behandling för astma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer