Frida Karlsson har inte haft en optimal uppladdning inför säsongen. Foto: Bildbyrån.

Johaug om Frida Karlsson: ”Kommer vara snabb oavsett”

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlssons försäsong har hackat.

Men Therese Johaug räknar ändå med tufft motstånd i vinter.

– Jag tror att hon kommer prestera väldigt bra, säger norskan.

Med världscuppremiären mindre än en månad bort tampas det svenska längdlandslaget med vissa frågetecken bland åkarna. I måndags kom beskedet att flera profiler – med Frida Karlsson i spetsen – missar det sista höghöjdslägret i Italien och under försäsongen har Karlsson dragits med överbelastning vilket stoppat henne från tävlande.

Therese Johaug har följt sin rivals uppladdning på håll.

– Jag har bara läst det som stått i media och inte pratat med Frida själv, så jag ska vara väldigt försiktig med att uttala mig om varför hon varit med på läger och inte. Det finns säkert många olika skäl till det. Men oavsett så tror jag att Frida kommer åka fort i vinter, säger Johaug till NRK och SVT.

”Av och på”

– Jag ser henne som en stor konkurrent och jag tror att hon kommer prestera väldigt bra.

Norska damtränaren Ole Morten Iversen räknar inte heller bort Frida Karlsson på något sätt trots hennes hittills ryckiga försäsong.

– Det är lite av och på, och det har det varit förut. På distanserna är det Ebba (Andersson) och Frida som vi, det är fel att säga fruktar, men som vi ser som de största konkurrenterna. Med en del avbräck som Frida tydligen har haft nu så kanske hon inte är med i toppen i lika många tävlingar, men det betyder inte att hon inte kan resa sig optimalt till OS och fortsätta köra lopp som blir svåra för Therese att vinna, säger Iversen.

”Är säker på det”

Han tror att det kommer bli svårt för Karlsson att åka fort i alla tävlingar under säsongen med tanke på avbrotten som varit.

– Men hon och Ebba kommer att köra många bra tävlingar. Det är jag säker på.

Har du varit orolig att Johaug ska råka ut för samma som Frida under försäsongen?

– Nej, inte bekymrad, för det går att åka fort under en del av säsongen om du tränar smart när du tränar. Det räknar jag med att Frida och de svenska damerna gör. De har tränat så mycket i så många år så de tål några avbrott. De tror inte det själva, men jag vet att de gör det. Det är inte några problem, säger Ole Morten Iversen.

KLIPP: 100 dagar kvar till OS: Hon tar OS-guld – när skidlandslaget tippar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.