Foto: Bildbyrån

Johaug överlägsen vinnare i Ski Tour

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett stort försprång var Therese Johaug totalt överlägsen i mål . Bästa svenska blev Ebba Andersson som slutade fyra i totalen.

– Det var bara att försöka hålla i åkningen, men det var tufft på slutet, säger Ebba Andersson till SVT Sport.

Therese Johaug startade drygt två och en halv minut före Heidi Weng och Ingvild Flugstad Östberg.

Ett försprång som såklart världens bästa skidåkare inte skulle tappa. Under de första fem kilometerna drygade hon också ut ut försprånget till 2.52,0.

Vinterstudion

Johaug vann som väntat Ski Tour i överlägsen stil på tiden 41.13,8. I mål var hon 3,40,8 före Heidi Weng. Trea slutade Ingvild Flugstad Östberg.

– Jag hade en väldigt bra i dag med bra material. Det var ett toppenlopp, säger Therese Johaug till SVT Sport.

Marit Björgen sa inför loppet till SVT Sport att Johaug tränar mer än konkurrenterna och att det inte är konstigt att hon är så överlägsen.

– Jag tränar väldigt mycket och har väldigt många 1 000 träningstimmar bakom mig. Det ger resultat och en sådan som Ebba Anderson är tio år yngre än mig, och det är ganska stor skillnad. Hon kommer att komma framöver, säger Therese Johaug till SVT Sport.

– Jag hoppas att hon har rätt, svarar Ebba Andersson till SVT Sport.

Ebba Andersson fyra

Bästa svenska blev också Ebba Andersson. Hon startade fyra och behöll den platsen i mål då hon var 5,54.3 efter Johaug. Fyra slutade hon också i det enskilda loppet.

– Det är tufft att gå 15 kilometer helt på egen hand, men det var många andra som också gjorde det. Det var bara att försöka hålla i åkningen, men det var tufft på slutet, säger Ebba Andersson till SVT Sport:

– Det har varit många tuffa tävlingar i touren. Men jag tycker att jag verkligen gjort det jag kunnat, och insatsen är jag i alla fall nöjd med.  Nu vill jag få till en bättre avslutning på säsongen.

Nästa helg väntar världscupen i Lahtis för Ebba Andersson och sedan ska hon köra U23-VM i Tyskland.

Bakom Ebba Andersson slutade Emma Ribon (9), Charlotte Kalla (15), Jonna Sundling (17), Linn Sömskar (21), Linn Svahn (31), Anna Dyvik (32), Moa Molander Kristiansen (38) i totalen.

Herrarnas jaktstart startar 13.20 i SVT1 och SVT Play.

SE MER: Aukland om norska dominansen: ”Inte bra för sporten”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet