Therese Johaug (t.h.) blir oroad efter att vännen Maria Ström Nakstad insjuknat i covid-19. (Från vänster till höger på den vänstra bilden: Ingvild Flugstad Östberg, Silje Theodorsen, Kari Vikhagen Gjeitnes och Maria Ström Nakstad vid ett läger i Lillehammer 2015) Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Johaug oroad efter träningskompisens corona-sjukdom: ”Det är skrämmande”

Uppdaterad
Publicerad

Norska skidlandslaget var först att hoppa av världscupen fram till åtminstone mitten av januari av rädsla för hur covid-19 kan påverka hjärta och lungor och den långsiktiga effekten på en karriär.

En av Therese Johaugs träningskompisar berättar nu om sina långvariga problem med sjukdomen.

– Det är ju skrämmande när du hör vad hon berättar, säger Johaug.

Maria Ström Nakstad var en lovande talang som också körde i världscupen för det norska landslaget. Hon tränade ofta med det norska landslaget där hon skaffade sig många vänner. I mars fick hon covid-19 och drog på sig långvariga problem och har ett viktigt budskap att förmedla till sina kamrater i landslaget.

Symptomen var milda men tillräckliga för att sätta ned funktionen för en elitidrottare och hade avslutat hennes karriär om hon fortfarande varit aktiv.

Corona och idrott

– Jag återhämtade mig snabbt. Det var en månad efter sjukdomen därjag kände mig frisk. Sedan dess har det gått ett halvår medvad vi kan kalla varierande allmäntillstånd, säger 28-åriga Nakstad till NRK.Hon tävlade sista gången i världscupen 2016.

”Glad att det inte var det som stoppade karriären”

– Under bra dagar har jag känt mig helt normal, men det har ocksåvarit dagar där jag har haft mer än tillräckligt med mig själv, såatt säga. Så jag har absolut inte haft hälsan att vara enelitidrottare de senaste sex månaderna, så jag är väldigt glad attdet inte var det som stoppade min karriär, fortsätter Nakstad.

En av Nakstads vänner är Therese Johaug som följt väninnans sjukdomsförlopp.

– Det är skrämmande när du hör vad hon säger. Jag har tränat mycketmed Maria, sommar, vår och höst. Jag har följt henne hela vägen,sett hur formen har varit. Det är inte roligt. Man ser att det är oerhörtviktigt att skydda sig så bra som möjligt och inte få det, sägerJohaug.

Nakstad betonar att hon inte vill skrämma sina gamla lagkamrater i landslaget men är tydlig med att det inte går att bli immun mot viruset och att det definitivt kan stoppa en idrottskarriär.

”Hjälper inte om kroppen inte svarar”

– Flera av dem har sett att jag inte har varit mig själv desenaste sex månaderna, så jag tycker att de har varit liteskeptiska och tar lite extra försiktighetsåtgärder, och det ärväldigt bra. Du kan förmodligen träna på ett bra sätt, mendet hjälper inte om kroppen inte svarar eller återhämtar sig, säger Nakstad.

Läkaren Öystein Andersen säger att det som gör sjukdomsförloppetskrämmande är att man inte vet om man får komplikationer som ger milda eller svåra symptom, oavsett om de är på huden,andningsorganen eller i nervsystemet, till exempel på grund avsmak- och luktförlust.

– Det är en sjukdom som har många ansikten. Det är därför som längdskidåkare på denna nivå måste behandlas medextrem försiktighet även om de har milda symptom, säger Andersen.

Experten förklarar: Kan man vinna över Therese Johaug?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet