Therese Johaug får kritik av löparprofilen Ingrid Kristiansen. Foto: Nyhetsbyrån TT och Bildbyrån.

Johaugs val kritiseras: ”Hon riskerar hela säsongen”

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug, 32, har bestämt sig för att använda spikskor under friidrottssäsongen.

Det skrämmer löparprofilen Ingrid Kristiansen, 65.

– Jag är rädd att hon riskerar hela skidsäsongen, säger Kristiansen till norska Dagbladet.

Therese Johaug imponerade på löparbanan förra året. Hon sprang 10 000 meter på 31 minuter och 50 sekunder på Bislett Games – och därmed klarade hon VM-gränsen.

Tidigare har Johaug varit skeptisk till att använda spikskor. Men hon har tänkt om och tänker köra med spikskor friidrottssäsongen.

”Det skrämmer mig”

Norska löparprofilen Ingrid Kristiansen – som är före detta världsrekordhållare på 5000 meter och 10 000 meter – tycker inte om Johaugs val.

– Det skrämmer mig, säger Kristiansen till norska Dagbladet.

– Spikskor är läskiga. Jag är inte säker på att hon kommer att få ut så mycket av att springa med spikskor på 10 000 meter. Hon måste vänja sig vid skorna gradvis, eftersom man tvingas springa mer på tårna och då får man ont i benen. Och Therese springer inte på tårna.

Johaug svarar på kritiken

Kristiansen är rädd för att Johaug ska dra på sig skador inför OS i Peking 2022.

– Jag är rädd att hon riskerar både friidrotts- och skidsäsongen med det valet, säger Kristiansen.

Therese Johaug är medveten om riskerna.

– Jag har aldrig testat spikskor tidigare och kommer inte ta några risker så att jag kan skada mig. Jag är också osäker på om jag kommer springa fortfarande med spikskor då jag inte har någon grundläggande träning för det, säger Johaug till Dagbladet.

Diamond League-galan på Bislett flyttades från 10 juni till 1 juli. Det stänger dörren för Therese Johaugs möjligheter att delta på 5000 meter. Då är norskan på höghöjdsträning.

KLIPP: Norrmannen körde 700 kilometer i sträck (12 april, 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.