• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Jonna Sundling faller under sprintloppet Foto: SVT

Jonna Sundling till sjukhus efter fall: ”I chock och ledsen”

Uppdaterad
Publicerad

Jonna Sundling föll i premiären i Gällivare och blev utslagen redan i kvartsfinal.

I samband med fallet skadade hon handen och nu väntar röntgen.

– Jonna är lite i chock och ledsen. Hon hade ont i en tumme men det är för tidigt att säga vad som hänt, säger Piteå Elits sportchef Joakim Abrahamsson till SVT Sport.

Det var i början av den femte kvartsfinalen i Sverigepremiären i Gällivare som Jonna Sundling föll i en kurva. Svenskan, som tog VM-guld i sprint i Oberstdorf tidigare i år, fullföljde loppet trots att hon skadade vänster hand och stundtals inte använde staven som hon höll i den skadade handen.

– Hoppas det inte är något som gått sönder, det vore katastrof för det svenska sprintlandslaget, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

Strax efter loppet lämnade Sundling arenan och åkte till sjukhus där den handen ska röntgas.

– Det ska göras en ordentlig röntgen och klinisk bedömning innan man kan säga mer. Jag har inte detaljerna, men det vanliga i de här sammanhangen är att man får någon slags stukning av fingrarna. Det finns något som kallas skidåkartumme, som är jättevanligt bland skidåkare, säger Mårten Isaksson, tävlingsledare och läkare, till SVT Sport.

Ska undersökas på sjukhus

Piteå Elits sportchef Joakim Abrahamsson hann pratade med Sundling innan hon åkte till sjukhuset.

– Jonna är lite i chock och ledsen. Hon är på väg till undersökning på sjukhuset. Hon hade ont i en tumme men det är för tidigt att säga vad som hänt. Hon är mest ledsen och lite i chock, som man blir när det smäller så där, säger Abrahamsson.

Sedan tidigare saknas sprintspecialisten Linn Svahn som kommer att missa merparten av säsongen på grund av en axeloperation.

Sundling slutade sexa i kvartsfinalen, nästan 15 sekunder efter Moa Hansson som vann loppet. Ingrid Hallquist blev tvåa och är tillsammans med Hansson vidare till semifinal.

SVT Sport har sökt Jonna Sundling men utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.