Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Bildbyrån

Jonna Sundlings plan inför VM: Väljer bort Tour de Ski – trots nya poängsystemet

Uppdaterad
Publicerad

Jonna Sundling reser till VM i slovenska Planica i februari som regerande världsmästare i sprint och sprintstafett. För att få bästa möjliga uppladdning inför mästerskapet planerar 27-åringen att inte ställa upp i Tour de Ski – trots Fis nya poängsystem som tillkommit just för att de bästa åkarna inte ska välja bort lopp.

– Eftersom jag vill tävla mycket och tävlar både sprint och distans så känner jag inte någon irritation kring just den förändringen, säger Sundling till SVT Sport. 

Efter Therese Johaugs sista tävling i landslagsdress, Holmenkollens tremil i början på mars, pekade norskan ut Jonna Sundling som ny favorit att vinna den totala världscupen.

– Jonna är absolut en som nästa säsong kan vara med och kämpa om världscupkulan. Hon kan bli en ny drottning, svarade Johaug när SVT Sport frågade henne om vem som kommer dominera när hon är borta.

”Fint att folk tror på en”

– Det är ju fint att folk tror på en. Däremot så krävs det väldigt mycket av en för att kanske vinna en total världscup eller ens komma på pallen. Men både sprint och distans är ju någonting som man behöver för totala världscupen. Jag vill vara bra i bägge och har ju blivit bättre i distans, säger Sundling när SVT Sport träffar henne hemma i Östersund.

Att kunna hävda sig i både sprint och distans blir ännu viktigare den här säsongen. Det internationella skidförundet, Fis, har nämligen gjort om poängsystemet i världscupen rejält.

”Känner inte någon irritation”

De 50 bästa åkarna i varje lopp ska få poäng i stället för 30. De fem bästa får 100, 95, 90, 85 och 80 – en stor skillnad mot 100, 80, 60, 50 respektive 45 poäng som det varit tidigare.

– Eftersom jag vill tävla mycket och tävlar både sprint och distans så känner jag inte någon irritation kring just den förändringen, säger Sundling. 

Det kanske gynnar dig till och med?

– Ja, men kanske.

Det nya poängsystemet innebär dock att åkarna måste ställa upp i så många lopp som möjligt för att ha en chans att vinna den totala världscupen, och enligt Fis grundar sig förändringen i att de bästa åkarna inte ska välja bort lopp.

Men det kommer Sundling göra ändå. Totala världscupen hamnar den här säsongen i skuggan av VM, där Sundling har ett sprintguld och ett guld i sprintstafett att försvara. Därför planerar hon att inte köra Tour de Ski över årsskiftet, detta trots att en etapp-seger i touren innebär 50 världcuppoäng och totalsegern ger 300 poäng.

”Tour de Ski är tveksamt”

– Det är inte helt spikat vilka tävlingar jag kommer åka och inte, det beror ju på lite grann hur formen är. Men Tour de Ski är det väl lite tveksamt att jag kommer åka med tanke på mästerskapet. 

Planen är istället att få in en träningsperiod på hemmaplan, berättar Sundling.

– Jag har gjort så tidigare. Det var en gång jag ändrade mig, två år sedan tror jag. Då åkte jag touren ändå, men det gick väl sådär. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.